vrijdag 8 augustus 2014

Meten met twee maten (overgenomen artikel)

Het volgende artikel is afkomstig uit Rode Morgen van augustus 2014:

Wie teveel uitkering ontvangt moet dat terug betalen. Dat is niet zo raar. Maar met ingang van 1 januari 2013 betaal je op grond van de Fraudewet ook nog eens een boete ter hoogte van het teveel ontvangen bedrag als je aan UWV, SVB of Sociale Dienst niet de juiste inlichtingen op de juiste wijze hebt verstrekt. Nou is de sociale wetgeving nogal ondoorzichtig en de bureaucratie is soms niet te overzien, dus met die inlichtingenplicht kun je snel in de fout gaan. De Fraudewet is onverbiddelijk. De hoge boeten kunnen mensen voor jaren verder in de financiële problemen drukken.

Zwartspaarders, die hun vermogen voor de fiscus verborgen houden, konden van september 2013 tot juli 2014 hun zwarte geld boetevrij bij de belastingdienst melden. Verschil moet er zijn. Daarna volgt tot juli 2015 een boete van 30% van de ontdoken belasting en daarna is (en blijft) dat 60%.

Mooie regelingen voor rijke zwartspaarders, zware straffen voor arme uitkeringstrekkers. Dat is meten met twee maten. Alleen al aan deze regeling is te zien dat de rijken regeren en de armen daarvoor opdraaien. De één vergist zich en krijgt een monsterlijke boete, de ander licht jarenlang de belasting op, maar komt er zonder boete van af.

In de tien maanden van september 2013 tot juli 2014 hebben 12.000 zwartspaarders zich gemeld. Ze hebben 6,5 miljard aan zwart vermogen gemeld, dat is gemiddeld ruim een half miljoen per persoon. Over dat bedrag moest alsnog 75 duizend euro belasting betaald worden. Als je zo rijk bent dan kun je dat lachend betalen. Je vraagt je af hoeveel zwart geld er nog verborgen wordt gehouden. De 6,5 miljard die nu tevoorschijn is gekomen lijkt slechts het topje van de ijsberg.


Voor een jaarabonnement (€ 6,80) of een steunabonnement (€ 11,35) op de Rode Morgen kun je contact opnemen met de redactie (eventueel ook per telefoon: 010 4199054). Ook bestaat de mogelijkheid -zonder verplichtingen- een proefabonnement te nemen voor drie maanden.

Geen opmerkingen: