donderdag 14 augustus 2014

Sagrada Familia...

Dit pretentieuze project van Antoni Gaudí (waarmee ik NIETS wil zeggen over andere bouwwerken van zijn "hand"), werd in 1882 in Barcelona (Catalonië) opgestart. Intussen is er "al" een klein gedeelte klaar (ook al is ook dát al kolossaal groot). Er zullen beslist nog enkele huizenblokken gesloopt moeten worden voordat dit gedrocht helemaal klaar is. En dan is er nu ook nog een film over gemaakt, met de al even pretentieuze titel «Sagrada, El misteri de la creació» ("Sagrada, het mysterie van de schepping").

Overigens heeft paus Maledictus XVI (Joseph Nazinger) op 7 november 2010  het "affe" gedeelte van dit bouwsel als "basiliek" ingewijd. Hiervan maakte ik al melding in mijn artikel Een (bittere) lach, maar vooral dikke tranen door de absurditeiten en stommiteiten van de katholieke kerk van 21 juli 2010.

In 1978 maakte ik bij de bouwwerken de volgende foto's, die duidelijk maken dat niet iedereen blij was (en nog steeds is) met dit bouwwerk. Overigens wil ik hiermee niet ook de kunstenaars (beeldhouwers e.d.) bekritiseren, die aan dit project werken, want ik heb wel degelijk geweldige kunstwerken zien ontstaan onder hun handen... die [de kunstwerken] echter volstrekt in het niet verzinken binnen het pompeuze bouwsel.


De tekst links op de foto betekent: "WIJ WILLEN: een wijk om in te wonen."Verzoek om "aalmoezen voor de werkzaamheden". Kennelijk was al doorgedrongen dat Nederlanders nogal "krenterig" zijn, want er was geen moeite gedaan om ook Nederlanders te vragen om een bijdrage...


De tekst aan de bovenrand betekent "strijd voor de wijk"en middenonder zegt een hoofd "wij willen tuinen".De tekst boven in onderstaande foto betekent: "De wijk is van iedereen".

2 opmerkingen:

Willem Wejes zei

Beste Dwarslezer,

Twee jaar geleden bezocht ik de Sagrada Familia; ik heb niks met godsdienst, maar wel met
kunstwerken. Ik kan niet anders zeggen dat de Sagrada een schitterend kunstwerk is.
De Dom in Aken is (net als veel andere kerken) naar mijn gevoel gebouwd om macht en rijkdom te demonstreren.
Dat aspect herken ik geheel niet in de Sagrada.
Zo verschrikkelijk groot is het bouwwerk trouwens niet, vergeleken met andere Europese kerken.

Detail: Het project is niet van Gaudi, doch van opdrachtgever "Asociación Espiritual de Devots de San José." Gaudi was de belangrijkste architect. Na zijn dood zijn de opvolgers in zijn stijl verder gegaan.
Overigens moest ik gewoon een kaartje kopen om er in te mogen.
Ik vermoed dat de toeristen ook heel wat geld in het laatje van Barcelona brengen.

Grauwe arbeiderswoningen kan je over de hele wereld bekijken, ze kunnen beter blij zijn dat er wat moois in de wijk staat...

Als het om verspilling van geld en grond gaat kunnen de Catalanen beter eens een rem zetten op de hypermegalomane bedragen die aan hun voetbalclubje te Barcelona besteed worden!
Daarbij vergeleken zijn de kosten van die kerk vermoedelijk te verwaarlozen.

Dwarslezer / Entrelector zei

Hoi Willem, met betrekking tot de verspilling voor Barça ben ik helemaal eens (dat geldt overigens ook voor Ajax en tal van andere zogenaamde sportclubs).

Wat betreft Gaudí (en zijn tijdgenoten) heb ik in Barcelona een hoop moois gezien, maar de Sagrada Familia vind IK wél megalomaan, in tegenstelling tot andere bouwwerken uit die tijd. Dat zal ook wel komen door het hoge wijwatergehalte in die hele kerk. Overigens, de kerk is nog niet klaar en zal nog heel wat groter (moeten) worden...