zaterdag 3 september 2005

Bush-regime kent werkelijk geen schaamte!

Terwijl door het regime Bush nog steeds kolossale hoeveelheden geld (en olie) verspild worden ten behoeve van de olie-oorlog in Irak, heeft het Verenigdestaatse regime nu diverse Europese landen gevraagd om olie te leveren uit de strategische oliereserves. Javier Solana, veiligheidscoördinator van de EU heeft aangegeven dat de EU de VS 'zal helpen met zoveel olie als nodig is'. (NRC/Handelsblad vandaag). Ik kan me wel voorstellen dat er een relatie bestaat tussen de VS en de veiligheid in de EU, maar dan toch wel op een heel andere manier: door de buitenlandse politiek van de VS komt namelijk de veiligheid in de hele wereld (dus ook in de EU) in gevaar, maar ik zie niet hoe olietekorten in de VS ook maar iets met de Europese veiligheid van doen hebben. Het lijkt me dus niet dat Solana op dit punt veel recht van spreken heeft - en dat is maar goed ook, want het is natuurlijk absurd dat andere landen, die vaak ook zelf (zoals Nederland) onder het wanbeleid van hun eigen regimes, nu moeten helpen om de -zeker op korte termijn onoplosbare- gevolgen van een desastreuze politiek te verlichten.

Misschien zou het wel een goed idee zijn wanneer Bush maatregelen zou treffen om het privé-gebruik van auto's te beperken (zoiets als Nederland tijdens de oliecrisis in 1973). Het is toch immers ongelooflijk dat een natie die ongeveer 25% van de wereldwijde olieconsumptie verbruikt (NRC/Handelsblad vandaag), andere, zuinigere landen vraagt om het aanspreken van hun eigen strategische olievoorraden. Die zijn immers ook niet voor de lol aangelegd! En dan ben ik ook nog zo wantrouwig om te betwijfelen of deze oliehulp wel werkelijk ten goede zal komen aan de getroffen bevolking!

Maar goed, als Nederland (althans het Nederlandse regime) dan toch perse wil helpen, is het misschien een goed idee om Willem Alexander te sturen. Hij is tenslotte niet voor niks 'water manager' en voorzover als ik de berichten goed begrijp is water momenteel het allergrootste probleem in het ergst getroffen gebied, New Orleans.

1 opmerking:

Anoniem zei

Oliedomkoppen

Soms vraag ik mij af, nou ja, iets vaker dan dat, of je in beleidsbepalende kringen alleen maar mag meepraten als je het intelligentieniveau van een overjarig radijsje niet overstijgt (voor diegenen die dit niet begrijpen, het betekent dat je niet eens zo slim mag zijn als een vorig jaar overleden dom blondje - nog te moeilijk? - lees dan maar niet verder).

In plaats van dat landen geheime 'strategische olievoorraden' opbouwen (een verdwaalde lucifer en de boel wordt een boel hitte en een zwarte rookwolk, en een afgrijselijke milieuverontreiniging), kunnen ze zich beter richten op het ontwikkelen van methoden van natuurlijke energiewinning (en middelen om daar gebruik van te maken), zodat we over afzienbare tijd (als de fossiele brandstoffen totaal uitgeput zijn) niet ineens met z'n allen terugstorten in de donkere middeleeuwen.
In dat geval had die Verengde Staatskloot ook niet hoeven beginnen met zijn Irak-oorlog, want met terrorisme (het bestrijden ervan) had die aanvalsoorlog niks te maken, hooguit met het doelbewust en stelselmatig bevorderen ervan, maar daar vertel ik toch niks nieuws mee, of wél?

Wat kleine vraagjes tussendoor

Voor wie en wat worden die 'strategische olievoorraden' eigenlijk aangelegd?
Is het de bedoeling dat wij onze privé-verwarmingen en warmwatervoorzieningen draaiende kunnen houden?
Mag mijn buurman daarvan ongestoord zijn lompe slecht-afgestelde vierwiel-aangedreven terreinwagen her en der in files laten doorronken (je begrijpt dat ikzelf voor een goedlopend openbaar vervoer ben, in tegenstelling tot het volk dat zich regering noemt)?
Of zijn die 'strategische olievoorraden' uitsluitend bestemd voor de van elke intelligentie gespeende beleidsverkrachters (is een pleonastisch pleonasme, ik weet het)?
Niet dat ik wil stoken hoor (daar is het trouwens veel te warm voor).

Mooi vet cirkeltje

Als ik het goed begrijp, wil die VerStaatser dat wij de olie die hij ons eerder duur verkocht (of aan ons liet verkopen, niet op alle slakken zout leggen) nu aan hem teruggeven (om níét natuurlijk, want onder het slijmbakkes van noodhulp), zodat hij die olie ergens stiekem kan opslaan (New Orleans en zo blijken vast toch niet meer te redden te zijn - en laat dat nou een armzalige duizend levens kosten, jammer dan) en over een jaar of zo tegen nog hoger opgedreven prijzen weer met een uitgestreken smoel kan verkopen, tenzij hij intussen een paar betonnen schoenen aangemeten gekregen heeft, dan probeert zijn opvolger die truc met ons uit te halen, want die weet natuurlijk niks van de voorgeschiedenis.
Gebrek aan historisch bewustzijn is meen ik nog een vereiste voor mogelijke deelname aan de theekransjes van de beleidsbepalende kringen.