dinsdag 13 september 2005

Eindelijk wordt er naar de SP geluisterd

De SP roept al jaren op tot het verplicht stellen van speelruimte in woonomgevingen, maar tot op heden is het voor de deur kunnen parkeren van auto's nog steeds belangrijker. En als er dan al iets gedaan wordt voor kinderen, dan worden er bij een winkelcentrum enkele wipkippen geplaatst, die na een tijdje volgekladderd zijn met graffiti en na nog een tijdje door metaalmoeheid op hun kant liggen.

Toch is het niet helemaal aan dovemansoren gericht geweest, want mevrouw Dekker (VROM) is nu aan het werken aan wat zij een 'omgevingstoets' noemt, al voelt ze er dan toch ook weer niet voor om een 'harde norm' te stellen. Ik citeer even uit een artikeltje in de Metro van vandaag: 'Ze constateert dat er in dorpen en steden steeds minder trapveldjes voor jongeren beschikbaar zijn.' Daarom organiseert ze een prijsvraag voor kindvriendelijke initiatieven, waarna ze met een jury de 'meest kindvriendelijke projecten van Nederland' wil uitkiezen. En, ja, 'Gemeenten kunnen tot 15 oktober projecten indienen'.

Het moet dus vooral gaan om losse dingetjes, waardoor de zinvolle eis van de SP bij voorbaat uitgesloten is. Misschien komt er wel een gemeente met het lumineuze idee om op parkeerplaatsen bij weidewinkels basketbalnetten te plaatsen, die dan nadrukkelijk buiten de openingstijden van de winkels toegankelijk zijn voor kinderen: kost weinig geld, klinkt leuk, maar leidt natuurlijk tot niks. De kinderen kunnen er 's avonds niet alleen heen, en ouders kunnen hen er met de auto niet heenbrengen, want dan staan er nog overal geparkeerde auto's - nog afgezien van de vraag welke ouders er 's avonds nog een uur op een troosteloze parkeerplaats willen wachten op hun spelende kinderen, terwijl ze liever gezellig naar ethervervuiling op een van de commerciële omroepen willen kijken...

Mevrouwtje Kwekker, de enige zinvolle oplossing is die van de SP, lees maar even met mij mee:
"Verder dient elke wijk over voldoende speelgelegenheid te beschikken. daartoe moet een wettelijke norm worden opgesteld." (uit het Aktieprogramma SP 2003-2007, hoofdstuk 10 - Wonen en ruimgelijke ordening) en:
"Om voldoende speelruimte voor kinderen te garanderen moet er een landelijke speelruimtenorm komen van 3%, oftewel 300 m2 per hectare. Omdat speelruimte ook veilig bereikbaar moet zijn, mag de snelheid voor alle gemotoriseerde voertuigen in woonwijken en in ieder geval in de buurt van scholen en speelplekken maximaal 30 km per uur zijn." (Aktieprogramma SP 2003-2007, hoofdstuk 16 - Kinderen en jongeren)

Misschien is het voor de minister wel interessant om het (op 22 juni 2001 in de Drentse Courant en het Gronings Dagblad gepubliceerde) artikel van Agnes Kant te lezen. Het is
hier te vinden. Me dunkt dat iedereen met een beetje verstand (maar zitten er die in het kabinet van Balk & Zwam? Nee!) voldoende mogelijkheden moet vinden in de SP-visie. Rare prijsvragen zijn daarbij niet nodig!

Geen opmerkingen: