donderdag 22 september 2005

Matst Vaticaan nog steeds oorlogsmisdadigers?

Het is waarschijnlijk bij de meesten wel bekend dat het Vaticaan na de Tweede Wereldoorlog aan talloze nazi-oorlogsmisdadigers de mogelijkheid geboden heeft om te ontkomen aan vervolging.

Naar nu blijkt is er in een halve eeuw maar weinig veranderd: Het Joegoslavië-Tribunaal, dat misdadigers uit de oorlog in het voormalige Joegoslavië vervolgt, blijft bij het Vaticaan stuiten op onwil bij het zoeken naar een van de belangrijkste nog voortvluchtige verdachten.

De Kroatische president Stepan Mesić heeft eerder al laten weten niet over aanwijzingen te beschikken dat betrokkene, Ante Gotovina, zich in Kroatië bevindt, maar volgens hoofdaanklaagster van het Tribunaal, Del Ponte, zou hij zich kunnen bevinden in een van de ongeveer 80 RK kloosters in Kroatië. Het Vaticaan houdt zich van den domme en verschuilt zich achter het formele excuus niet tot medewerking verplicht te zijn. (De Gelderlander vandaag)

Het is uiteraard nog helemaal niet zeker dát Gotovina zich in een klooster in Kroatië bevindt, maar de houding van het Vaticaan draagt ook niet bepaald bij tot opheldering van de situatie. Persoonlijk houd ik het daarom op een 'niet uit te sluiten mogelijkheid'...

Geen opmerkingen: