zaterdag 3 september 2005

Racistische motieven bij hypocrisie?

Let op: ik zeg niet dát het zo is (eerlijk gezegd denk ik dat het vooral komt omdat er veel te veel functionele analfabeten rondlopen in de VS - en misschien ook door een veel te grote invloed van de ayatollah uit Rome?), maar ik vind het toch wel erg typisch dat de VS proberen het AIDS-/HIV-bestrijdingsprogramma in Afrika te dwarsbomen door het tegengaan van het bevorderen van het gebruik van condooms.

Het christenfundamentalistische regime van de VS en het totalitaire homofobe regime van Uganda 'bestrijden' nu de verspreiding van HIV/AIDS door onthouding te prediken. Volgens deze vierkante koppen is beperking van sex tot het huwelijk voldoende om het probleem op te lossen. Het is uiteraard een belachelijk idee om de eng-christelijke normen (die zelfs in de zogenaamd christelijke VS alleen gehandhaafd kunnen worden door angstvallig alle buitenechtelijke avontuurtjes achter gesloten deuren te laten plaatsvinden) op te leggen in een maatschappij met een heel andere sociale en culturele achtergrond. Maar het is bovendien ook walgelijk om te zien hoe een programma dat duidelijk zijn vruchten afwerpt (van 30% in het begin van de jaren 1990 is de infectie-ratio inmiddels gedaald tot 6%) genekt wordt door een stelletje retrograde functionele analfabeten. Deze bekrompen geesten zijn immers niet in staat om te begrijpen dat hun heilige boek niet meer is dan een bundel verhalen en opstellen die duizenden jaren geschreven zijn om de mensen van toen een beetje te onderrichten.

Stephen Lewis, de speciale VN-afgezant voor de HIV-/AIDS-bestrijding in Afrika, is dan ook erg verontrust over de gevolgen van deze benadering. (New York Times van 30 augustus 2005).

Inmiddels heeft de SP hierover al vragen gesteld aan minister Van Aardenne (van Ontwikkelingssamenwerking) omdat Nederland enkele jaren geleden met de VS een samenwerkingsverband is aangegaan voor het bestrijden van HIV en AIDS. Harry van Bommel heeft "de minister verzocht een einde te maken aan de samenwerking en haar Amerikaanse collega's wat gezond verstand bij te brengen". (Actueel Nieuwsoverzicht op de site van de SP)

Geen opmerkingen: