vrijdag 16 september 2005

MicroSchoft blijft schofterig bezig

Ondanks allerlei verloren rechtszaken, blijft MicroSchoft gewoon doorgaan met verkennen van de grenzen van haar streven naar monopolisering van de software-wereld.

Verleden maand werd een aangekondigde update van de Virtual Server ineens verkocht als nieuwe versie, waarvoor dus betaald moest worden (een gebruikelijke praktijk bij MS: zo was Windows 98 in feite ook niet meer dan een update van Windows 95 en Windows Vista is -nadat allerlei beloofde verbeteringen zijn komen te vervallen- ook niet veel meer dan een update van Windows XP).

Een nieuwe stunt is dat bedrijven die het "nieuwe" besturingssysteem Windows Vista Enterprise willen gebruiken, verplicht gebruik moeten gaan maken van MS's Software Assurance-licentieprogramma, dat zelfs vóór zijn introductie al de nodige kritiek gekregen heeft en dat -volgens berekeningen- voor klanten soms duurder kan uitvallen dan het gebruikelijke systeem van het kopen van een licentie... (Webwereld van vandaag)

Waarom, WAAROM blijven bedrijven, overheden en particulieren toch nog steeds zo gehecht aan de uitzuigpraktijken van MicroSchoft? Toegegeven, er zijn applicaties die niet draaien onder andere besturingssystemen (Mac, Linux, enz.), maar voor het gebruik dat de meeste privé-gebruikers van hun PC maken (briefje tikken, muziek-database met Excel, surfen op het internet, e-mailen, PDF-jes lezen en MP3's en DVD's afspelen) is Windows absoluut niet nodig. Sterker nog door over te stappen op Linux zijn de gebruikers ineens een heleboel goedkoper uit (gratis software is immers heel wat goedkoper dan de woekerprijzen van MicroSchoft).

Dát zou nou eens een leuke taak zijn voor Brinkhorst (Economische Zaken): ervoor zorgen dat er hard werk wordt gemaakt van vervanging van Windows door Linux. Dat zou héél wat meer geld opleveren dan de schamele 11 miljoen € die hij hoopt te besparen door te stekker van de landzenders van Nederland 1, 2 en 3 uit te trekken...

Geen opmerkingen: