vrijdag 9 september 2005

Zijn alle politici schijnheilig?

Iedereen die in Nederland een beetje de kranten leest, weet inmiddels hoe (en dan hoeven we zelfs niet verder te kijken dan naar de huidige eeuw) de Nederlandse politici (althans zeker die in de 'regering') de ene smoes na de andere bedenken om maar hun eigen 'normen en waarden' te kunnen overtreden. Hun zogenaamde christelijke en democratische principes zijn alleen belangrijk wanneer ze hopen daarmee bepaalde groepen te kunnen lijmen, zoals minister Donder die al een paar keer gesuggereerd heeft dat vloeken verboden zou moeten worden. En het meest recente voorbeeld komt ook al van deze Donderkop, die nu de media beschuldigt van het beschadigen van het imago van het OM en het NFI - in plaats van de schuld bij die clubs en bij zichzelf te leggen (zie mijn stukje Donner doet steeds dommer van vandaag). Wie meer voorbeelden wil kan met een gerust hart wat terugbladeren in mijn blog.

Laten we ons troosten: het is elders niet veel anders. Tony Blair -die ik toch als redelijk intelligent inschat- draafde trouwhartig achter George Double-Me aan om in Irak een oorlog te gaan voeren voor de Verenigdestaatse oliebelangen. Wat voor belang Blair daarbij had is me nog niet duidelijk, maar ook dat zal nog wel eens ooit uitkomen - gelukkig zijn er nog veel slimme journalisten die de waarheid proberen te achterhalen.

Ook George Double-Me is zo'n boef. Zijn beweerde christelijke principes hinderden hem niet om vals bewijsmateriaal te laten vervaardigen om een onrechtmatige oorlog te laten voeren, om daarbij duizenden mensen te laten doodbombarderen. Anderzijds maakte hij zich niet druk over de risico's die de bevolking van zijn eigen land liep door bijv. slecht onderhoud van de dijken bij New Orleans, waarover heel wat gepubliceerd is tijdens zijn eerste 'regeer'periode. Om de aandacht een beetje af te leiden (hij is simpel genoeg om te denken dat dat werkt) heeft hij eerst Condo Rijst laten benadrukken dat er helemaal niet traag gereageerd is en dat er geen sprake is van discriminatie. En dan heeft hij nu een nationale dag van gebed en herdenking uitgevaardigd. In een natie, waarin formeel staat en godsdienst gescheiden zijn, is het eerste wat deze hypocriet 'zijn' volk meent te moeten opleggen een bidplicht. Ik hoop maar dat er veel mensen zijn die zullen bidden dat hij gauw een koekje van eigen deeg krijgt... Misschien kan er voor één dag een god bedacht worden die machtig genoeg is om Bush op zijn plaats te zetten...

Geen opmerkingen: