donderdag 22 september 2005

Nieuw succes voor platenmafia

De p2p-diensten WinMX en eDonkey zijn de volgende slachtoffers van de kortzichtige platenmafia, nadat in het verleden Napster al het zwijgen opgelegd werd - en trouwens ook de fantastische dienst Audiogalaxy, waar de meest exotische muziek te vinden was. Tja, wanneer het Verenigdestaatse Hooggerechtshof gevoelig is voor de 'argumenten' van deze geldwolven, zit er weinig anders op voor de bedreigde diensten. (Webwereld vandaag)

Hoe kunnen platenmaatschappijen (en trouwens ook software-boeren) zo achterlijk zijn om te denken dat mensen ineens geld gaan hebben om de peperdure CDs te kopen die ze totnutoe gratis of voor een paar centen (als je de kosten van de verbinding omrekent) konden downloaden. Dachten ze nu werkelijk dat downloaders ineens meer zakgeld krijgen?

Uit diverse onderzoeken in het recente verleden is al gebleken dat het downloaden juist mogelijkheden biedt om een goede keus te maken uit de beschikbare muziek, zodat de muziekliefhebber uiteindelijk zijn geld uitgeeft aan muziek die hij écht wil hebben. Het is immers heel wat gemakkelijker om thuis MP3's e beluisteren dan in een platenzaak ongemakkelijk aan een toonbank te hangen met rare apparaten tegen je oren. Persoonlijk hoop ik dat ze van een koude kermis thuiskomen en dat de platenverkopen in zullen zakken. Dat zal ze leren!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

mediabestanden bijna per definitie illegaal

Althans, als je de nieuwe rommel die Stichting Breindood op je computer wil zetten moet geloven (ook gelezen op Webwereld: "donderdag, 22 september 2005, Stichting Brein biedt sinds donderdag de Digital File Check software aan. Hiermee kunnen particulieren hun schijf doorzoeken op illegale mediabestanden.").

De vraag is in welke categorie iemand die die software downloadt nu thuishoort: is dat iemand die niet strafbaar bezig wil zijn (en elke schijn van illegaliteit van zijn/haar computer wil weren/verwijderen) of is het juist een (in ieder geval volgens BreinKuiken) doortrapte crimineel die wil testen of hij/zij slimmer is dan de illegale bloedhonden van Breinloos - dat laatste moet niet moeilijk zijn.

Wat doet de sof-ware (buiten mogelijk spioneren en illegaal gegevens versturen)?
"Met Digital File Check kunt u op een makkelijke manier alle file-sharingsoftware verwijderen of inactiveren die gewoonlijk wordt gebruikt om auteursrechtelijk beschermde bestanden illegaal te verspreiden. Ook maakt het een lijst aan van alle muziek-, video- of beeldbestanden die misschien zonder toestemming van de bezitters van de auteursrechten zijn gedownload of gedistribueerd, zodat u ze kunt verwijderen."

Tenminste, dat beweert het programma voor het installeren.

Ná het installeren blijkt daar echter niks van. De sof-ware maakt knappe lijsten, dat wel, maar wat er allemaal in meegenomen wordt zijn niet alleen de uitwissel-programma's, ook wel peer-to-peer, file-sharing genoemd (géén in mijn geval, helemaal niet toevallig).

Tjonge, tjonge, je zou per ongeluk in de lijst van "Muziek- video- en beeldbestanden in andere mappen" op "Alle items aankruizen" klikken (aankruizen bevat overigens niet de enige spelfout die ik tegenkwam) en vervolgens op "Selectie verwijderen", dan ben je behoorlijk in de aap gelogeerd, want een heleboel programma's werken daarna niet meer, omdat de hoofdonderdelen .exe (executable - uitvoerend) en de .dll's (dynamic link library) verwijderd zijn, en ze opnieuw installeren kan vaak ook niet meer, als het installatieprogramma was aangeleverd als .msi (microsoft installer), je virusscanner is al zijn 'handtekeningen' (virscan.dat) kwijt, als je digitale camera foto's opslaat als .bmp (bitmap), .jpg (joint photographic experts group) of .tif (tagged image file format) heb je je voor niks een slag in de rondte staan knippen.

DriveImage, PartitionMagic, scannersoftware, realplayer, inpakprogramma's (plus de ingepakte bestanden zoals .zip, .rar, .tar, .sit) en alle beveiligingssoftware (firewall, adaware, spybot, spywareblaster), firefox, thunderbird (plus alles wat er aan e-mails in is opgeslagen), de readers voor .pdf-bestanden (portable document format) en alle .pdf's zelf, het wordt allemaal aangemerkt als mogelijk illegaal op jouw computer vertoevend spul.

Gelukkig worden daarnaast ook bijna alle bestanden met extensie .wav, .wmv, .mov, .mpg, .mpeg, .mp4, .swf, .avi, .mp3, .rm, .ram gevonden (eindelijk komen we toe aan muziek en film), maar ook bestanden die je met beeldbewerkingssoftware als De Gimp, PaintShop Pro of Adobe Photoshop .psd (photoshop document), of een opmaakprogramma als Adobe Pagemaker maakt .p65 (pagemaker versie 6.5) of exporteert .ps (postscript).
En vreemd genoeg ook simpele tekstbestanden .txt (als ze in een map met een programma staan).

Volgens mij zijn bijna alle bestanden op je computer illegaal, tenzij ze van Microsoft komen of netjes in de map/folder/directory "Program Files" geïnstalleerd werden (waar ze gemakkelijk gevonden kunnen worden door virussen en malware).

Door gebruik te maken van een alternatieve browser als Firefox en van ander beschermingsprogramma's als de lekke zeven die windoos als firewall en virusscanner standaard wil aanzetten is allang duidelijk dat je een subversief element bent, dus zullen alle programma's op je computer wel illegaal van het net geplukt zijn.

Om tot die dwaze conclusie te komen heb je toch geen extra programma van 4 MB nodig met de uitstraling van een kleuter-tekenprogramma.

Anoniem zei

Alleen Windows-gebruikers zijn illegaal bezig!

Het is jou misschien niet opgevallen, bijna-voornaamgenoot, maar die Digitale Vijl Sjek-zooi is er maar in één smaak, en dat spul is niet geschikt voor Linux of de Mac.

De conclusie ligt natuurlijk voor de hand: computercriminelen maken gebruik van software uit Redmond.

Dat is eigenlijk ook wel logisch, aangezien dat merk Microbiosoft bijna dagelijks op tv adverteert met de oneindige mogelijkheden die je krijgt als je er gebruik van maakt: Alles is mogelijk in een wereld die draait op XP - eh, XP is de huidige lappenmand van Microbiosoft Windkloot (en volgens mij hebben ze het echt over wereldheerschappij, en niet alleen over software).

Aan diegenen die nu denken dat ik serieus ben over wie ik van misdadigheid beschuldig, geef ik het volgende ter overweging: Brein hoort in een gesticht of in het gevang vanwege voortdurende bedreiging en chantage van meestal onschuldigen.
De media-industrie en de almaar uitdijende software-moloch die vreselijk veel nieuws belooft en veel vreselijke nieuwe troep produceert (net zoals de platenboeren overigens) zouden eigenlijk de consumenten ruim schadeloos moeten stellen voor alle bagger die die duur hebben moeten kopen, omdat de oorspronkelijke producten niet de kwaliteit leverden die gegarandeerd werd.

Niks heeft het eeuwige leven, maar een cd zou zéker 100 jaar meegaan (nou nee, maar 2 jaar toch wel) - Niemand zou meer dan 640 kB aan werkgeheugen nodig hebben, mijn computer draait redelijk op 1GB (een kinderfietsje met zijwieltjes vergeleken met een boeing 747) - die computer is nog geen zes maanden oud, maar veel langer dan nog eens zes maanden zal ik hem niet meer kunnen gebruiken, het aantal storingen en uitvallende componenten kent een duidelijk stijgende lijn (de spreekwoordelijke gaten vallen er al in).

En dat is niet alleen een hardware-probleem, dat ligt voornamelijk aan alle onzinnige en zinloze processen die windows meent uit te moeten voeren en die niks te maken hebben met waar ik mee bezig ben.

Ach, binnenkort ben ik daar vanaf, dan stap ik compleet over op Linux.
Is er alleen het probleem van muziek en film nog en de drie-keer-vangen politiek van de rottende overjarige stropdassenclub (m/v) in Den Haag.