maandag 25 september 2006

De invloed van Turks nationalisme in de Nederlandse politiek

Eerder (afgelopen donderdag in mijn artikel "Geinige partij, dat CDA! - NIET!") maakte ik al melding van twee dubieuze kandidaten (Ayhan Tonca en Osman Elmaci) op de kieslijst van het CDA voor de komende verkiezingen op 22 november. Het betreft hier twee kandidaten van Turkse afkomst, die het officiële Turkse standpunt verkondigen met betrekking tot de volkerenmoord op Armeniërs in 1915. Turkije houdt nog steeds vol dat die genocide niet heeft plaatsgevonden, terwijl de internationale gemeenschap -met inbegrip van Nederland- het standpunt huldigt dat de moordpartij wel degelijk heeft plaatsgevonden.

Naar Trouw nu bericht zit de PvdA op dit punt ook met een probleem. Het PvdA-lid Erdinc Sacan, op de kieslijst van de PvdA, beheert een website, die een chatbox bevat voor Turks-Nederlandse politici. Zij zijn afkomstig uit diverse politieke partijen, maar als het gaat om Turkse onderwerpen, zijn ze unaniem rechts-nationalistisch, en ontkennen ze eensgezind de Armeense genocide.

Grote groepen Turken moeten, aldus het artikel in Trouw, niets hebben van het Turkse nationalisme en ze gruwen van de toenemende Turks-nationalistische invloed in de Nederlandse politieke partijen.

Verleden week bekeerden Tonca en Elmaci zich tot het officiële CDA-standpunt en vrijdag sloot ook Sacan zich daarbij aan, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit meer is dan een kosmetische standpuntwijziging. Het zou wel sterk zijn, wanneer in enkele dagen drie ontkenners ineens inzien dat ze zich al die tijd vergist hebben en dat de genocide wél heeft plaatsgevonden.

En ik zou de PvdA en het CDA (en trouwens ook andere partijen) toch wel zeer dringend willen aanraden een beetje voorzichtiger te zijn met het opnemen van kandidaten. Hoeveel andere adders koesteren ze nu nog aan hun borst?

Geen opmerkingen: