maandag 18 september 2006

Er is hoop voor Nederland!

Uit een vandaag in de Volkskrant gepubliceerd onderzoek van Volkskrant Banen en adviesbureau GITP onder hoogopgeleiden tussen 25 en 40 jaar oud blijkt Jan Marijnissen van de SP -uit de acht bekeken lijsttrekkers- bij verre de ideale lijsttrekker te zijn. Voor de duidelijkheid: er werd niet gekeken naar de politieke boodschap van de lijsttrekkers, maar naar hun persoonlijke kwaliteiten, zoals besluitvaardigheid, integriteit en leiderschap.

Uit de resultaten van de gestelde vragen werden een gemiddeld "gedragscijfer" en een punt voor het charisma berekend. In het artikel van de Volkskrant worden de volgende punten gepubliceerd:
N° 1: Jan Marijnissen (SP) - 7,2 (ook hoogste charisma)
N° 2: André Rouvoet (Christenunie) - 7,0
N° 3: Femka Halsema (GL) - 6,5 (N° 2 qua charisma)
N° 4: Mark Rutte (VVD) - 6,5
N° 5: Wouter Bos (PvdA) - 6,4
N° 6: Geert Wilders - 6,2 (lage score voor besluitvaardigheid en visie, maar hoge voor durf en leiderschap) (N° 8 qua charisma)
N° 7: Alexander Pechtold (D66) - 6,1
N° 8: Jan Peter Balkenende (CDA) - 5,9 (charisma: 4,1 / sex-appeal: 2,4)

Van de respondenten wist 22,2% nog niet wat ze op 22 november gaan stemmen. De stemverdeling van degenen die het al wel wisten luidt:
26,4% - VVD
22,2% - PvdA
17,7% - Groen Links
9% - CDA

Dit komt totaal neer op 75,3%. de Volkskrant vermeldt de percentages van de andere partijen niet. Waarom niet? Betekent dit dat van de resterende 24,7% er bijv zo'n 20% naar de SP gaat? Ik verwacht tenminste niet dat, gezien de resultaten van de cijfers uit de enquête D66, Geert Wilders en andere kleine partijen veel stemmen zullen krijgen.

Het is jammer dat dit onderzoek alleen verwijst naar "hoogopgeleide Nederlanders" tussen 25 en 40 jaar, maar dat is kennelijk de belangrijkste lezersgroep van Volkskrant Banen.

Geen opmerkingen: