vrijdag 8 september 2006

Bush wil de VS nóg democratischer maken!

George W. Boef heeft enkele dagen impliciet geleden toegegeven dat de CIA wel degelijk geheime gevangenissen had/heeft (de Nederlandse minus-ter van buitenlandse zaken beperkte zich tot "jammer" met betrekking tot het feit dat Boef's RijstCondoom hem vrolijk voor de gek had gehouden.

Boef, want over hem wil ik het (voor de zoveelste keer) hebben, had ongetwijfeld de CIA-kerkers stil willen houden (misschien waren ze ook wel bedoeld als vergeetputten), maar helaas had hij héél dringend iets nodig om de kritiek over zijn gestuntel te pareren: ondanks zijn belofte van bijna vijf jaar geleden was het hem nog steeds niet gelukt om Bin Laden te pakken te krijgen, laat staan om Al Q'aida (of de Taliban) uit te roeien. Dus liet hij maar enkele gevangenen uit zijn geheime kerkers halen, die hij zou kunnen showen als topleiders van Al Q'aida.

En alsof dat (naast zijn oorlogsgeweld, de vernietinging van de -toch al niet te geweldige- sociale structuur van de VS, en de over de hele wereld geëxporteerde paranoïde terrorisme-hysterie) nog niet genoeg is, wil hij nu ook nog van martelingen een wettige verhoortechniek maken.

De New York Times wijdt er vandaag een opzienbarend artikel (voorzover als het woord 'opzienbarend' in deze context nog iets betekent: door Boef is het aan een hollende inflatie onderhevig) aan. De voorstellen zitten verstopt aan het eind van een wetsontwerp van 86 bladzijden over militaire commissies. "Het voorstel is een wirwar van kruisverwijzingen en veelzeggende weglatingen." De CIA zou o.a. gebruik moeten maken (als Boef zijn zin krijgt) van het ontzeggen van slaap en blootstelling aan extreme temperaturen.

De krant voegt daaraan toe "In feite stelt de regering voor om een twee-sporen-systeem dat in de praktijk al enige tijd bestaat tot wet te maken."

Een van de bedoelingen van de beoogde wet is te voorkomen dat het Hooggerechtshof opnieuw, zoals in een eerdere zaak (Hamdan v. Rumrsfeld) eist dat de Geneefse Conventies worden gerespecteerd. De bewoordingen zijn duidelijk genoeg: "De stukken maken duidelijk dat de Geneefse Conventies geen bron zijn van juridisch afdwingbare individuele rechten."

Wat zal ik er verder van zeggen? Dankzij Bush & kornuiten hebben de VS nu het laatste restje betrouwbaarheid volledig verspeeld. Het is alleen jammer dat de régimes van de EU en diverse andere landen ook bloed aan de handen hebben, waardoor het nog wel een tijdje zal duren voordat de Verenigdestaatse hoogmoed definitief voor de val komt.

Geen opmerkingen: