zondag 24 september 2006

Democratisering en bevrijding op zijn Verenigdestaats

De Los Angeles Times meldt vandaag dat het (uit 10 leden bestaande) team ODA 2021 van de 'green berets', die in 2003 uit Afghanistan terugkeerden nadat ze meegeholpen hadden bij de 'bevrijding' van Afghanistan, zich niet alleen met 'bevrijden' bezig gehouden hadden. Er waren niet alleen twee geheimzinnige doden te betreuren (een boer en een 18-jarige Afghaanse recruut), maar ook verscheidene andere gevangen meldden dat ze in de basis van Gardez zwaar geslagen of gemarteld waren.

Een lid van het team meldde de krant dat na de dood van de tiener-soldaat overlegd was om een eensluidend verhaal te krijgen voor het geval van een eventueel onderzoek. De feiten werden pas ontdekt nadat een onderzoek van de krant en de organisatie Crimes of War Project het leger gedwongen had de zaak nader te analyseren.

Daarna heeft de krant duizenden bladzijden interne militaire stukken doorgewerkt, waarbij duidelijk bleek dat dit misbruik geen 'incident' was. Al ruim een jaar voor het schandaal van de Abu Ghraib gevangenis waren hoge militairen bang voor strafrechtelijke vervolging. Ook uit de verdere resultaten van het onderzoek van de krant blijkt dat er heel wat meer misdaden gepleegd zijn tegen militairen, vermeende terroristen en gewone burgers.

Geen opmerkingen: