Zoals ik al vaker geconstateerd heb, is De Pers een fanatieke verdediger van de PvdA - en (maar dat is in die situatie tegenwoordig onvermijdelijk) een onverzoenlijke aanvaller van de SP. Dat dit propagandabulletin er echter in geslaagd is de (zelfs in VVD-termen!) conservatieve Hans Wiegel voor haar karretje te spannen wijst er duidelijk op dat ofwel De Pers kapitale bedragen over heeft om de boodschap over te brengen en/of Hans Wiegel zo hard behoefte heeft aan geld dat hij bereid is zijn ziel aan de neoliberale sociaal-democratoïde PvdA te verkopen.
Óf het kan natuurlijk zijn dat Wiegel goed begrijpt dat de VVD-idealen het veiligst zijn bij de PvdA. Vergeet in deze context niet de manier waarop Wim Kok (voormalig vakbondsman en tegenwoordig exhibitionistische zelfverrijker) tijdens zijn premierschap, samen met de VVD-er Gerrit Zalm voor het eerst de Nederlandse politiek voor iedereen zichtbaar in neoliberale richting stuurde.
Hoe dan ook, het voorpagina-artikel van De Pers vandaag, van de hand van Hans Wiegel, met de titel Mooier kan het niet voor Wouter Bos, verfraaid (althans als je van dat soort zaken houdt) met een portret van Wouter Bos - nog een beetje onwennig met stropdas, billentikker en vest - en rechts een afzakkend manchet) is een mooi staaltje van rad-voor-de-ogen-draaierij.
Wiegel vertelt dan wel in de laatste alinea dat hij het inhoudelijk niet eens is met de koers van het huidige kabinet, maar desondanks heeft Wouter Bos -nog steeds volgens Wiegel, als "onbevooroordeeld objectief toeschouwer"- een "knappe partijpolitieke prestatie geleverd".
Voor degenen die nog met weemoed terugdenken aan het eerste kabinet Den Uyl, suggereert hij ook nog dat "het tweede kabinet-Den Uyl [...] er toch nog [is] gekomen" en hij heeft dan ook "respect voor de politieke professionaliteit op dit moment van de huidige vice-premier en minister van Financiën".
Het is natuurlijk onzedelijk, immoreel, om Wouter Bos te vergelijken met Joop den Uyl. Dat blijkt al duidelijk door de principiële houding van Joop den Uyl te vergelijken met het flirterige opportunisme van Bos. En verder wil ik hier geen woorden meer aan besteden.
P.S.: De twee portretten van 'Hansje' zijn van de hand van Peter van Straaten (dank voor je correctie, Ben!) en komen uit zijn «Bij ons in het dorp» uit 1977.
2 opmerkingen:
De Hansje-tekeningen zijn niet van Opland, maar van die Vrij Nederland-tekenaar, hoe heet hij.
Je hebt helemaal gelijk, Ben. Ik heb lang moeten zoeken, maar inderdaad. Nauwelijks leesbaar staat er op sommige plaatjes "Peter", het was dus Peter van Straten. Ik vond het al vreemd dat de bij Opland gebruikelijke snotpegel bij Hansje ontbrak, maar nu weet ik waarom... Ik ken Peter van Straten echter meer van Het Parool, bij Vrij Nederland denk ik meer aan Yrrah. Maar eerlijk gezegd lees ik VN al lang nog slechts sporadisch - overigens meer door tijdgebrek dan om iets anders...
Een reactie posten