donderdag 7 september 2006

Nederlandse grutterij ten voeten uit

Metro meldt vandaag dat Nederland elk jaar € 537 miljoen kwijt is tengevolge van "laaggeletterdheid". Het ANP-artikel specificeert: "Als functioneel analfabetisme niet bestond zou op uitkeringen 456 miljoen kunnen worden bespaard, op gezondheidszorg 61 miljoen en politie en justitie 19,5 miljoen." [De taalfouten komen voor rekening van Metro en/of ANP.]

Geen woord over het feit dat laaggeletterden nooit eens lekker zullen kunnen genieten van een boek, dat ze moeite zullen hebben met de ondertitels van een film, dat ze geen interessante zaken kunnen bestuderen of ontdekken in een encyclopedie of op het internet - of misschien wel dat ze apparaten niet goed benutten omdat ze de gebruiksaanwijzing niet kunnen lezen, of zelfs dat ze ongezond en/of saai eten omdat ze niet in een kookboek kunnen opzoeken hoe speciale gerechten moeten worden klaargemaakt.

Helaas meldt het mini-artikeltje niet wie deze gegevens heeft uitgerekend (tot hoeveel cijfers achter de virtuele komma?). Misschien minus-ter Zalm, die ook al jaren op rij heeft uitgerekend dat we er elk jaar financieel op vooruit gaan? Of misschien 'prinses' Petra-tien, die kennelijk ineens alles weet van analfabetisme.

Onze Nederlandse grutters komen alleen maar tot een berekening van het geld dat zou kunnen worden uitgespaard als deze mensen wél goed zouden kunnen lezen. En eigenlijk is dat ook het enige waar het kapitalistische balkenrégime zich druk over maakt: geld en dan bij voorbaat geld besparen!

1 opmerking:

Anoniem zei

toch maar een commentaartje, want:

wie heeft verzonnen dat we die bedragen kwijt zijn? en wat zijn de uitgangscriteria of meetpunten?

19,5 M aan politie. Zijn analfabeten dan criminelen? of crimineler dan mensen die wel kunnen lezen? Ik zie het verband niet! In 1800 kon nog bijna niemand lezen, en ik heb niet de indruk dat iedere ongeletterde toen crimineel gedrag vertoonde.

61 M aan gezondheidszorg? Zijn analfabeten dan zieker dan andere mensen? Waar slaat dat op?

456 M aan uitkeringen. Hoezo? Ik heb de indruk dat er heel wat banen zijn waar lezen echt niet nodig is. Ik denk aan werk als garnalen pellen (vroeger thuiswerkverdiensten in Scheveningen en nu naar Marokko verhuisd), vis fileren, tomaten plukken, aspergesteken (dat kunnen zogenaamd alleen Polen, en schrijven die dan zo goed Nederlands?), de potplantenkweek, en verzin er nog maar wat bij.

Overigens, als ik een uitkering schat op 12.000 per jaar dan gaat het om 38.000 analfabeten. vooruit, zeg 50.000. Het lijkt me nauwelijks relevant, vergeleken met het totaal aan uitkeringen dat we in Nederland betalen (alles op een hoop uiteraard: WW; AOW; WAO; kinderbijslag)

Men kan beter eens gaan werken aan opheffen van het taboe op in dienst nemen van werkloze ouderen (55-plussers, maar ik heb de indruk dat 40-plussers er ook al bij horen). Dat zou heel wat meer kunnen opleveren. Ik ben geheel beschikbaar!

Het is aan de mechanisatie te danken (te wijten?) dat allerlei handwerk nu niet meer gedaan hoeft te worden; ik denk aan de ouderwetse molenaar in 1750; de landbouw die grootschalig en verregaans gemechaniseerd is. Maar ook aan de elektronica waarin vorige eeuw nog (heel) veel ongeschoold handwerk werd verricht zoals componenten op printplaten monteren; variabele condensatoren samenstellen; relais justeren etc. Allemaal geminiaturiseerd; gemechaniseerd en naar Azie verhuisd.

Dus we moeten niet mekkeren dat deze vooruitgang leidt tot meer vrije tijd voor een aantal groepen.

Maar ach, wat maken we ons druk over de Metro... die wordt voornamelijk gelezen door mensen die net 1 stap verder zijn dan de analfabeet ;-)))) Nou ja, en door dwarslezer natuurlijk. De ANP? tja, geeft toch te denken...