Bush, ongetwijfeld omdat hij wel merkt dat hij niet op veel enthousiasme zal kunnen rekenen voor een militair avontuur tegen Iran, is nu hardop aan het dromen over een nieuw project: wat er moet gebeuren met Cuba na de dood van Fidel Castro. Gezien het grote aantal mensen die Cuba ontvlucht zijn, overigens om heel verschillende redenen (beslist niet allemaal omdat ze zich om politieke redenen niet meer thuis voelden in het Cuba dat onder Fidel Castro in 1959 bevrijd was van de -met het VS-régime bevriende- dictator Fulgencio Batista), zou hij daarbij wel eens op meer welwillendheid kunnen rekenen.
Bush heeft daarover kennelijk met zijn grote vriend god (die hij overal met de haren bijsleept) gesproken, want hij begon gisteren een toespraak in het U.S. Naval Wat College in Newport met de woorden "Ooit, wanneer Onze Lieve Heer Fidel Castro wegneemt...", maar hij maakte zijn zin niet af, mogelijk omdat hij toch wel besefte dat hij dat toch niet kon maken.
Toch droomde hij hardop verder en stelde zich daarbij een debat voor over hoe "agressief" de VS te werk zouden moeten gaan om het 'totalitaire systeem' in Havana open te breken: "Het is mijn standpunt dat we van deze gelegenheid gebruik moeten maken om de hele wereld bij elkaar te roepen om democratie te bevorderen als een alternatief voor de regeringsvorm waarmee zij geleefd hebben." (Washington Post van vandaag).
Gezien zijn speciale band met 'the lord' weten we uiteraard niet of hij opdracht gekregen heeft om alsnog de CIA een poging te laten doen om Fidel Castro snel te vermoorden. Het lijkt me dat het voor Bush een buitenkansje zou zijn om, net als in 1898, Cuba te veroveren voor de VS. We weten in ieder geval hoe we de democratiseringsdrang van Bush moeten zien.
Condo Rice had een tijdje geleden al plannetjes gemaakt voor 'democratische verkiezingen' in Cuba na de dood van Fidel (zie mijn artikel Respect voor Cuba's souvereiniteit! van 8 augustus 2006), dus als Bush een beetje voortmaakt krijgt hij het allemaal nog voor elkaar vóór het einde van zijn presidentschap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten