zaterdag 16 juni 2007

Nieuwspraak: "martelingen" heten voortaan "ernstige gebeurtenissen"

Het Reformatorisch Dagblad meldt dat uit de conclusies van een commissie onder leiding van J.T. van den Berg blijkt dat Nederlandse militairen in Irak geen gevangenen gemarteld hebben. Het RD baseert zich daarbij op een uitzending van RTL Nieuws van gisteravond.

De betreffende Nederlandse militairen hadden volgens internationale afspraken geen gevangenen mogen verhoren. Dat hebben ze echter wel gedaan. Er zijn wel ernstige dingen gebeurd, maar die "zijn niet aan te merken als martelingen", aldus meldde RTL. "Zo gebruikte de MIVD verduisterde stofbrillen. Bovendien zette hij [hij?] harde muziek op en gooide water over de gevangenen heen."

Het is maar net hoe je "martelingen" definieert... De gevangenen zagen niets (verduisterde stofbrillen). Er werd water over hen heen gegooid, maar hoeveel? Een glas, of een bak van 50 liter, misschien wel vanaf een hoogte van 10 meter, heet of ijskoud? En zelfs een druppel om de minuut kan iemand gekmaken. Het komt, hoe dan ook, voor mij toch akelig dicht bij een marteling. Iemand die niets ziet moet zo toch wel de indruk krijgen dat hij zal verdrinken, of dat hij van het druppelen gek zal worden.

Wat wordt verder verstaan onder "harde muziek"? Als dat diezelfde typhusherrie is die tegenwoordig in het openbaar van alle kanten op je afkomt, dan moet dat ook een vreselijke marteling zijn. Wanneer die -meestal zacht hoorbare- herrie zelfs voor mij, westerling, al niet te verdragen is, hoe moet het dan wel niet zijn voor iemand die heel andere muziek gewend is dan wij en dan ook nog eens "hard" afgespeeld? En dan denk ik bij "hard" en "militairen" toch al gauw aan de acoustische milieuverontreiniging die je op straat regelmatig uit auto's met rhythmisch opbollende daken hoort komen.


Vergeet daarnaast ook niet het woord "Zo" aan het begin van het laatste RTL-citaat. Dat woord suggereert dat er meer gebeurd is dan het misbruik van stofbrillen, 'muziek' en water...

Vanuit menselijk oogpunt is er dus wel degelijk gemarteld, maar officieel heet het dus dat de "gebeurtenissen ernstig" waren. Zo is wat de VS & Co. in Afghanistan en Irak doen niets anders dan "vermanend op de vingers tikken" en ook Israel wil in de Palestijnse gebieden alleen voorkomen dat er kosten gemaakt moeten worden om nieuwe landkaarten te tekenen...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

van onze man in maastricht ...

... kwam zojuist de melding dat er op maandagochtend (18 juni) van 10.00-11.00 uur op nederland 1 een programma gewijd wordt aan de presentatie van twee rapporten over deze materie: niet alleen dat van de kommissie Van den Berg (oud-tweede-kamerlid voor de SGP), maar ook dat van de kommissie van toezicht op het inlichtingen- en veiligheidswezen onder leiding van Michiels van Kessenich (vice-president gerechtshof Den Haag), waarna de huidige minister van oorlogszaken Van Middelkoop een reaktie zal geven namens het kabinet.
Vervolgens babbelt Ferry Mingelen in de Haagse NOS-studio met wat politici over de uitkomsten van de onderzoeken.

Ondanks dat ik het vermoeden heb, dat het weer vooral een hoop geblaat in de ruimte zal zijn vol verzachtende termen en verontschuldigingen voor 'die arme jongens die in verre van veilige omstandigheden onder konstante druk een vredesmissie moesten uitvoeren', kan het geen kwaad er even tijd voor vrij te maken.

Kollega Pyn in't Hooft werkt ondertussen aan een gedegen kommentaar op deze zaak.

Anoniem zei

'Hij' verwijst naar de MIVD; dienst is mannelijk.

Dwarslezer zei

Dank je, Jeroen,maar het was eigenlijk meer bedoeld als kritiek op de schrijfwijze. In deze situatie had beter een passieve constructie worden gebruikt. Misschien was het echter wel de bedoeling (maar dan ben ik wel érg achterdochtig) om met deze formulering oppervlakkige luisteraars/kijkers -van RTL Nieuws de suggestie te geven dat er eigenlijk maar één militair was die zich aan "ernstige gebeurtenissen" gewaagd had...