dinsdag 26 juni 2007

Kunnen ze nog wel eerlijk zijn?

Net als in Irak het marionettenrégime het niet altijd eens is met de door de Verenigdestaatse bezetters gehanteerde tactiek, begint nu in Afghanistan ook de voormalige adviseur van het Verenigdestaatse oliebedrijf Unocal, de Verenigdestaatse zetbaas Hamid Karzai, te klagen over het grote aantal burgerdoden dat veroorzaakt wordt door de NAVO-troepen, die zogenaamd de puinhoop moeten opruimen, die in dat land ontstaan is dankzij de door de CIA aan Al Q'aida gegeven guerrilla-training. Die club was zo brutaal om, nadat de Sovjet-troepen zich teruggetrokken hadden uit Afghanistan, niet terug te kruipen in de door de CIA zelf geopende Doos van Pandora.

NAVO-woordvoerder Nick Lunt probeert zich goed te praten door te reageren met: "Maar anders dan de Taliban zijn wij er niet op uit om burgerslachtoffers te maken, en dat is een cruciaal verschil." (zie o.a.de
Washington Post van eergisteren en de NRC van gisteren, die daarvoor zijn correspondent uit New Delhi een stukje liet schrijven; net zoals De Pers een tijdje geleden zijn Londense correspondent liet schrijven over de Ierse verkiezingen.)

De Pers gaat daar dankbaar op in, door middel van een filmpje onder de titel Taliban wilde kind inzetten voor aanslag. Dit is uiteraard niet, nooit te rechtvaardigen, maar het is toch heel iets anders dan suggereren dat het de bedoeling van de Taliban is om burgerslachtoffers te maken. De Taliban zullen, mogelijk door een andere benadering van leven en dood, of uit wanhoop, deze burgerdoden incalculeren als een noodzakelijk kwaad, dat onvermijdelijk is bij het verzet tegen de 'Westerse' bezetters. En dat is precies hetzelfde als wat de NAVO-troepen doen: die accepteren ook dat er in hun strijd tegen de Taliban burgerslachtoffers vallen.

Verder meldt de Pers in haar editie van vandaag nog in een klein berichtje op blz. 7 (het berichtje heb ik niet kunnen vinden op de RSS-feed, dus als je het wilt lezen zul je de PDF-editie moeten bekijken), dat volgens de Nederlandse generaal Dick Berlijn Karzai verleden week nog de Nederlandse troepen gevraagd had 'om stand te houden in de Afghaanse stad Chora en die niet in handen van de Taliban te laten vallen', daarmee ongetwijfeld suggererend dat Karzai die door de NAVO-acties gedode burgers minder belangrijk vindt.

Het gaat er hierboven allang niet meer om wie de waarheid vertelt (Karzai, Lunt of Berlijn), maar hoe de waarheid werkelijk luidt.

Er valt over Afghanistan overigens ook goed nieuws te brengen: de opiumproductie in dat land is, nadat de Taliban die had uitgeroeid, dankzij de bezetting door de Verenigdestaten en haar vazallen intussen weer tot "recordhoogte" gestegen. (De Pers vandaag)

Geen opmerkingen: