woensdag 27 juni 2007

Wanneer komen nou die CIA-geheimen?

Al een tijdje gonst het van de gespannen verwachtingen naar de geheimen uit de CIA-keuken, die ons deze week te beurt zouden vallen. Tot op heden valt het bar tegen. Nouja, het valt natuurlijk niet tegen wat ze allemaal hebben uitgestoken, maar er is vooralsnog maar weinig nieuws bij.

De CIA heeft in de jaren 1960 geprobeerd Fidel Castro te vermoorden (Prensa Latina, gisteren). Dat heb ik rond 1975 al eens in de
Reader's Digest gelezen. Dat was helaas voordat ik blogde (voordat ik zelfs besefte dat er nog eens een internet zou komen) en die Reader's Digest las ik bij een inmiddels al lang overleden tante, dus het nummer en de bladzijde kan ik helaas niet noemen.

Ook zou de CIA met LSD getest hebben op burgers (De Pers van gisteren). Ook dat is niets nieuws. Stan van Houcke vraagt zich vandaag in zijn blog af wat voor belang de CIA daarbij had. Dat lijkt mij nogal voor de hand te liggen (of ligt het misschien té veel voor de hand?). Dankzij die LSD hadden jongeren niet meer zo'n zin in demonstraties tegen de Vietnam-oorlog, maar gingen ze gezellig trippen met bloemen in hun haar, naar leuke psychedelische muziek luisteren en natuurlijk, "make love, not war" (overigens een heel gezond uitgangspunt)!

Kijk, als nou de CIA geprobeerd had om Joop den Uyl te vermoorden, of als de CIA betrokken was geweest bij de Greet Hofman-affaire in 1956 - of misschien wel bij de druk om in Nederland oncontroleerbare stemcomputers in te voeren; of desnoods de dood van Paus Johannes-Paulus I op zijn geweten had gehad... DAT zou nog eens opzienbarend nieuws geweest zijn, maar voorlopig hebben ze niet meer gedaan dan een officieel CIA-stempeltje zetten op informatie die al lang circuleerde.
Het kan natuurlijk ook dat ze eerst willen kijken hoe de reactie is op de bovenstaande "onthullingen" van oud nieuws, voordat ze écht het deksel van hun beerput een beetje oplichten. Dat is misschien ook een mogelijkheid...

Geen opmerkingen: