dinsdag 26 juni 2007

Wie zijn gat brandt...

Nadat in Palestina de leider van de vroeger terroristische (maar nu kennelijk -in ieder geval voorlopig- weer salonfähige) Palestijnse beweging Al Fatah Abbas met steun van de o-zo democratische EU, de o-zo mensenrechtensteunende VS en het o-zo bedreigde Israel erin geslaagd is de wettig gekozen Hamas-regering aan de kant te schuiven (in de Gaza-strook heeft Hamas nog steeds de macht, maar gezien de wapens die Al Fatah al bezit en die die club nog van de VS en Israel gaat krijgen gaat dat misschien niet lang duren), ontdekt Abbas dat de Israelische premier Olmert niet bijster veel rekening wil houden met zijn wensen.

Olmert wil dan wel -dat kondigde hij althans aan- 250 (van 10.000) Palestijnse gevangenen vrijlaten en hij wil Abbas 450 van de 610 miljoen aan geblokkeerd Palestijns geld (dat onwettig onttrokken was aan de wettige Hamas-regering!) deblokkeren, maar hij is niet van plan de in 2000 onderbroken vredesbesprekingen te hervatten. Olmert heeft ook geen zin om de Israelische nederzettingen op de westelijke Jordaanoever te ontruimen en -uiteraard- wil hij niet denken over het delen van Jerusalem. (NRC vandaag, "door onze correspondent")

Ik adviseer echter iedereen om ook de berichtgeving in het NRC met de nodige korrels (zeg maar: pakken) zout te nemen, want ook deze 'kwaliteitskrant' manipuleert rustig mee met de gevestigde orde. Zo verwijst het bovengenoemde artikel naar "de machtsovername van de Gazastrook door de moslimfundamentalische [ze zullen wel bedoeld hebben: "moslimfundamentalistische?] beweging Hamas" en naar een veroordeling door 'Arabische staatshoofden en Israëlische regeringsleider [zonder lidwoord]' van 'deze "coup"'. Het gaat daarbij niet, dat blijkt uit de context, om de door EU, VS en Israel gesteunde staatsgreep van Abbas' Al Fatah, maar om de door Hamas -helaas alleen in de Gaza-strook- verijdelde couppoging van Al Fatah, terwijl nochtans verleden jaar bij de Palestijnse verkiezingen Hamas een overgrote meerderheid van de stemmen kreeg.

Verder vraag ik me werkelijk af, waarom Hamas steeds moet worden omschreven als "moslimfundamentalistisch"? Ik heb in nog geen enkele Nederlandse (of buitenlandse) krant het régime van Balkenende (of dat van George Boef, of zelfs dictator Maledictus van het Vaticaan) omschreven gezien als "christenfundamentalistisch", terwijl die omschrijving minstens even gerechtvaardigd zou zijn. Lekker «objectief» dat NRC, dat vindt de neoliberale internationale wel prettig!

Geen opmerkingen: