woensdag 31 augustus 2005

Armoede door olie-oorlog?

De New York Times meldt vandaag dat de armoede in de Verenigde Staten, ondanks de groei van de economie, toegenomen is (van 12,0% tot 12,7% van de bevolking; binnen New York zelfs van 19,0 tot 20,3%), terwijl de inkomens gestagneerd zijn.

Het percentage Verenigdestaters zonder ziekenfonds blijft ongeveer op 16% volgens het Census Bureau, dat gisteren daarover rapporteerde.

Ondanks een al 4 jaar groeiende economie, hebben veel huishoudens daar geen baat bij gehad. Het modale inkomen is op het laagste punt uitgekomen sinds 1997.

Bush heeft weliswaar de belastingen verlaagd, maar de hoge inkomens hebben daarvan het meeste profijt gehad. Zelfs Phillip L. Swagel van het conservatieve American Enterprise Institute geeft toe dat "de hogere opbrengsten naar de kapitaalbezitters gegaan zijn en niet naar de arbeiders".

Het artikel zelf geeft geen verklaring voor deze problemen (behalve dan de oneerlijke belastingverlaging), maar het zou mij absoluut niets verbazen wanneer de hoge kosten die de onwettige oorlog in Irak te veel geld opslokt om nog een gezonde economie te kunnen handhaven...

Geen opmerkingen: