donderdag 25 augustus 2005

Ook economen twijfelen aan beloften van Balk!

Zoals ik vandaag al eerder aangaf (in mijn drie artikelen Balk blijft gewoon liegen! ...) heb ik geen enkel vertrouwen in de door Balk beloofde gouden bergen.

Helaas sta ik daarin niet alleen, want vandaag meldt NRC/Handelsblad dat de Groningse hoogleraar economie Arjen van Witteloostuijn de kabinetsplannen afdoet als "gerommel in de marge". Het zou hem niet verbazen wanneer de mensen er volgend jaar "toch weer flink op achteruitgaan".

Van Witteloostuijn en diverse andere economen hebben grote twijfels bij de plannen. Enkele opmerkingen uit het artikel:

"Er zijn grote onzekerheden. De WAO verandert, de ziektekostenverzekering, het pensioensysteem, je krijgt de levensloopregeling. Wat er dan gebeurt, los je niet op door een paar maatregelen die volgend jaar zo weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Dat is niet geloofwaardig." (Harry van Dalen, onderzoeker van het Sociaal-Economisch Instituut in Rotterdam).

"Wat het kabinet nu doet is bedoeld om mensen er niet te veel op te laten achteruit gaan of om mensen op hetzelfde niveau te houden. Er hoeft maar iéts te gebeuren of het valt tegen. Dat is in het verleden ook altijd gebeurd." (Van Witteloostuijn)

"Dit kabinet heeft het paard met een ruk van de beek afgehaald. Nu wordt het weer naar de beek toegebracht in de hoop dat het op tijd gaat drinken, vóór de verkiezingen" (Sylvester Eijffinger, hoogleraar economie in Tilburg en Rotterdam).

"Ik betwijfel of de consumptie zal toenemen. We hebben het niet over eten, maar over duurzame goederen. Auto's, computers. Die koop je alleen als je je echt lekker voelt" (Jules Theeuwes, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam).

"De bedragen die nu worden genoemd zijn niet genoeg om het geschonden vetrouwen te herstellen. [...] "Er is weinig tijd [tot de komende verkiezingen]. Ik snap wel dat het kabinet nú mooi weer wil spelen." (Harry van Dalen)

Het slot van het artikel geeft ook nog even een beetje inzicht in de gedachten van De Geus van Asociale Zakken (of in zijn onvermogen om te denken!?). Hij vindt dat het kabinet er niet is om geld weg te geven aan de burgers. Pardon? Veronderstelde hij soms dat wij nog niet in de gaten hadden dat het kabinet al jaren niets anders doet dan 'geld weg te HALEN BIJ de burgers? De Geus: "Dat [geld] moeten we met zijn allen verdienen. Gewoon, door hard te werken."

Geen opmerkingen: