Zaterdag 13 augustus werd ter ere van het 25-jarige ambtsjubileum van Beatrix een gebrandschilderd raam onthuld in de Grote Kerk in Apeldoorn. Het raam was een geschenk van de bevolking van Apeldoorn.
Volgens glazenier Huub Kurvers bleek daarbij hoe scherp Beatrix is: Hoewel ze het ontwerp al een aantal maanden geleden gezien had, bleek "dat ze het ontwerp [...] nog steeds goed voor ogen had." (Trouw van vandaag).
Ik weet niet wat daar scherp aan is, maar het zou natuurlijk net zo goed gewoon kunnen zijn dat ze het zo leuk vond dat haar feestje opgeleukt zou worden, dat ze gewoon goed naar het ontwerp gekeken had. Zou ik ook gedaan hebben - als ik tenminste al prijs zou stellen op een raam, en zeker in een kerk.
Waarom trouwens in kotsnaam in een kerk? Nederland is toch een seculiere staat? Een paleis of een ministerie zou mij juister geleken hebben. Of... in een moskee, als gebaar van toenadering?
Ik vraag me verder nog af wat hiervoor de Apeldoornse bevolking vrijwillig verplicht heeft moeten betalen. Of zou die bevolking écht zo koningsgezind zijn dat ze vrijwillig nog wat koopkrachtverlies aanvaard heeft?
1 opmerking:
Onkerkelijk venster
Naar mijn mening zijn er maar weinig mogelijke verklaringen voor deze verglazing van Trix-nix:
[1] De kerk wordt niet als 'geloofshuis' gebruikt, maar bijvoorbeeld als winkel- of bedrijfspand, museum of atelier, of misschien zelfs hoerenkot (maar vermoedelijk zou er dan in het artikel wel sprake zijn geweest van wandjes die een goed zicht op glasscherpe Bea in de weg stonden).
[2] Blijkbaar is de Apeldoornse bevolking (of de figuren die namens hen geld over de balk keilen) van mening dat (sommige) leden van de familie van bleekoranje inteelt het waard zijn in de goddelijke annalen te worden bijgeschreven (als heiligen, zaligen of gewoon heilige boontjes) - per slot van rekening is de Grote Kerk herbouwd op de fundamenten van een van oorsprong katholieke (toffelemoonse) kerk en mensen met die godsdienstige afwijking pletten alleen heiligen (enz.) en bijbels/allegorische taferelen in verknipte (en met lood aan elkaar gehangen) glasplaten.
[3] De minst voor de hand liggende verklaring is dat de Apeldoornse bevolking het slachtoffer is van collectieve waanzin, waardoor zij een eigen sekte hebben gevormd met als boegbeeld de leider van de oranje-clan - en in dat geval is er natuurlijk geen sprake van vrijwillig-verplichte betaling, de gelden zijn vrijgemaakt uit sektarische contributies.
Een reactie posten