De Metro maakt vandaag melding van een enquête van de leden van de Tweede Kamer, uitgevoerd door het Reformatorisch Dagblad. Volgens de Metro is 58% van de parlementariërs religieus, maar de enquête is maar door 110 van de 150 kamerleden ingevuld, dus maar door 73,33%. Ik neem dus aan dat het gaat om 58% van die 73,33%, en dat geeft een heel ander beeld, namelijk 42,53%. En dan, wat is 'religieus'? Ben je dat al, wanneer je gelooft dat er 'iets' onverklaarbaars is?
Ofschoon ik in eerste instantie veronderstelde dat de Metro de cijfertjes een beetje simpel geïnterpreteerd had, hebben ze de conclusie overgenomen van het Reformatorisch Dagblad. Ook daar (in het betreffende artikel van afgelopen zaterdag) wordt gesproken over "resultaten die het totaal van de kamer aangaan op wetenschappelijk verantwoorde wijze gewogen naar de grootte van de diverse fracties", al is mij volstrekt niet duidelijk wat voor wetenschap daarachter zit. Bij een club die zijn hele wereldbeeld baseert op een verhalenbundel van zo'n 2.000 jaar oud kun je tenslotte van alles verwachten.
Maar zélfs wanneer de cijfers werkelijk zouden gelden voor de hele Tweede Kamer, dan hoeft dit nog niet te verbazen. Leden van het CDA en van de kleine halleluja-partijen kunnen het zich niet permitteren iets anders te zeggen, en van de VVD kun je ook niets anders verwachten: de samenwerking tussen de conservatieven en de kerk is bijna spreekwoordelijk ("hou jij ze dom, dan houd ik ze arm"). Ook van de PvdA had ik niet veel anders verwacht. In de jaren 1960 was er zelfs een aparte groepering binnen de PvdA met katholieke partijleden, zodat katholieken misschien zonder angst voor excommunicatie op de PvdA zouden durven stemmen.
En -wel het belangrijkste van alles- wat is de zin van al dit soort geneuzel?
Moeten wij, niet-gelovigen en atheïsten nu bang worden en ons maar aanpassen aan de meerderheid van deze volksuitbuiters?
Of -maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat dat de bedoeling is van het Reformatorisch Dagblad- zou het de bedoeling zijn dat we begrijpen dat religieus zijn niet hoeft te betekenen dat iemand ook goed is? Tenslotte zuchten we intussen alweer tientallen jaren onder kabinetjes (Veracht, Blubbers, Kots & Zwam, Balk & Zwam) met behoorlijk wat religieus gewicht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten