vrijdag 12 augustus 2005

Geld halen bij degenen die het hebben!

Tussen de regels door lees ik in een artikel in Trouw vandaag (over het bezoek van onze botte minister van buitenlandse zaken) dat Indonesië erop hoopt dat Nederland meer hulp gaat geven.

Ik ben het daarmee niet eens. Op de eerste plaats zit Suharto nog steeds met het in de loop van zijn schrikbewind achterovergedrukte geld in zijn zak. De Indonesische overheid moet eerst maar eens maatregelen nemen om dát geld terug te krijgen waar het thuis hoort: bij het Indonesische volk.

Verder zou ik wel eens willen weten waarom Nederland (d.w.z. de Nederlandse belastingbetaler) zou moeten betalen voor hulp aan Indonesië. Wanneer dat iemands verantwoordelijkheid is, dan ligt die m.i. toch (in ieder geval ethisch) bij degenen die geprofiteerd hebben van de koloniale uitbuiting van Indonesië. Dat is niet de gemiddelde belastingbetaler (die had het indertijd niet veel breder dan de gemiddelde Indonesiër nu), maar de Verenigde Oostindische Compagnie, de VOC (en haar erfgenamen) en niet te vergeten de Nederlandse monarchie (de Willemen I, II en III en hun afstammelingen). In ieder geval Beatrix heeft nog meer dan genoeg geld om die morele schuld te voldoen en het zou me niet verwonderen wanneer er nog heel wat 'rijken' rondlopen die hun 'rijkdom' te danken hebben aan het koloniale verleden van hun voorouders: bloedgeld dus!

Geen opmerkingen: