dinsdag 23 augustus 2005

Vage chipkaart bij Openbaar Vervoer...

In de Volkskrant staat vandaag een half artikel - althans het artikel is heel, maar de inhoud is zeer onvolledig. Melding wordt namelijk gemaakt van het feit dat de geplande grootschalige proef met de OV-chipkaart in Rotterdam weer vertraging oploopt.

Wat ontbreekt is de werkelijke achtergrond van de vertraging. Het heet steeds dat er 'technische problemen met de software' zijn. Ik veronderstel dat de software niet alle reizigers registreert, zodat ook niet van alle reizigers geld wordt geïncasseerd.

Ik kan me althans nauwelijks voorstellen dat het probleem zal zijn dat teveel geld wordt geïnd. Gezien de grootschalige plundering die met name onder het huidige Balk- & Zalmregime (door het regime, maar ook door bijv. de N.S.) plaatsvindt, lijkt het me niet dat de betrokken partijen daarvan wakker zouden liggen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Let op de andere hand...

Dat zei mijn vader vroeger, als ik weer eens verrukt was over een goochelaar die beter achter de schuifdeuren had kunnen blijven.

Zoiets is er volgens mij ook aan de hand met de OV-chipkaart: er wordt mij veel te nadrukkelijk keer op keer verwezen naar problemen met software.
Dat moet wel (weer) een goedkope truc zijn om ons straks nog meer geld af te kunnen troggelen (inderdaad, net als alles waar je een link met Balk en zijn Graaiers in kunt vinden).

Het ligt dus, kunnen we wel stellen, niet aan de software, maar aan de rest van de constructie, de hardware, de prijsafspraken met andere aanbieders van Openbaar Vervoer en de (natuurlijk ook weer door ons op te hoesten) afkoopregelingen voor gedupeerden (zoals restauraties op perrons, waar je nu natuurlijk niet meer heen gaat als je niet zelf de trein in hoeft, want stel je voor, je blijft een paar minuten te lang op het perron om nog te kunnen voldoen aan het 'passagerecht' - zie daarvoor mijn eerdere bijdrage ("http://dwarslezing.blogspot.com/2005/07/ov-chipkaart-voor-terrorismebestrijdin.html") - en je genoeglijk verblijf in de restauratie wordt via de OV-chipkaart met een onbekend bedrag kostelijker gemaakt).

Mijn vermoeden is, dat de poortjes en kaartlezers gemakkelijk voor de gek te houden zijn, misschien al gewoon door een metaaldraadje in je kleren te naaien op de plek waar je de OV-chipkaart bewaart, of de poortjes slaan op tilt bij mensen met een gebitsbeugeltje, of je kunt ongeregistreerd reizen door tijdens het passeren van de poortjes je mp3-speler een bepaald akkoord te laten afspelen (waardoor bijvoorbeeld de plaats van vertrek en de plaats van aankomst dezelfde code meekrijgen, station Huppelepup of station Oningevuld-tot-er-actief-gecontroleerd-wordt), of de poortjes worden gek als je drie OV-chipkaarten in dezelfde zak tegen elkaar aan hebt zitten, of ... (doe eens creatief, bedenk zelf ook wat), of misschien is het wel heel simpel om de OV-chipkaart op te laden zonder dat er geld van je rekening wordt afgeschreven (in dat geval is er trouwens wél sprake van een software-manco).

Er is nog steeds een veel simpeler en goedkopere oplossing: maak van het openbaar vervoer in alle geledingen weer een staatsbedrijf, waarvan iedereen gratis gebruik mag maken.

En als je per se wilt voorkomen dat 'buitenlanders' speciaal naar Nederland komen om een paar uur gratis van het OV gebruik te maken (iets waar niemand met gezond verstand 'bang' voor zal zijn, maar Balk en zijn kast planken-voor-de-kop dus wel), dan kun je altijd nog in de trein laten controleren op identiteitsbewijzen, want dat wil die club toch al de hele dag door, omdat het 'blijkbaar' de enige manier is om het terrorisme (dat van de staat of een ander?) in de gaten te houden.