dinsdag 30 augustus 2005

Nederland timmert toch wel aan de weg!

Althans... Nederland wil volgens olympisch voorzitster Erica Terpstra (en volgens het ministerie van VWS - ik doe niet eens een poging om die afkorting te ontcijferen, de S zal wel op Sport slaan) tot de beste tien sportlanden ter wereld gaan behoren. Daarom wordt de komende jaren zo'n 35% meer uitgetrokken voor sport. (Brabants Dagblad van gisteren).

Dat op de rest van de samenleving bezuinigd wordt (en misschien komend jaar een beetje ontzuinigd) is niet van belang... als we maar sporten. Dát is heel belangrijk, want anders worden we te dik, en dat is volgens de diepvrieskoning (Hoge Vorst) van Volksgezondheid allemaal onze eigen schuld. Het is alleen een beetje ongeloofwaardig om dan mevrouw Terpstra op te voeren als woordvoerder (of is dat bedoeld als afschrikwekkend voorbeeld van wat er gebeurt wanneer je je sportschoenen aan de wilgen hangt?).

Je ziet wel waar de prioriteiten liggen van het balkenkabinetje... Zieken en ouderen komen op het tweede plan, het onderwijs kan ook best wat minder (tenslotte bewijzen talloze interviews dat je niet slim hoeft te zijn om goed te kunnen sporten).
Het kabinetje denkt overduidelijk dat een land pas gewaardeerd wordt wanneer het bij de 10 beste sportlanden hoort. Was dat eigenlijk ook niet de bedoeling van Hitler met de Olympische Spelen in Berlijn (1936)?...

1 opmerking:

Anoniem zei

Sommige dingen snap ik ook niet

Sinds de invoering van de Mammoetwet (bij wijze van ruwe tijdsplaatsing) en de daarmee gepaard gaande infantilisering van het onderwijs (waardoor wij laatst zelfs over moesten stappen op het bakkeloren-maaster-systeem van de engelstaligen om enige schijn van niveau te suggereren - vroeger stond een Nederlands diploma garant voor een baan in het buitenland, die tijd is helaas definitief voorbijge-Haag-d) werd het beoefenen van sport als verplicht onderdeel van het lesprogramma zoetjesaan weggesaneerd, zoals ook het grootste deel van de inhoud van de rest van het programma (maar daar gebruikte ik zojuist het woord infantilisering al voor).

De afkorting van dat onderdeel van Balk's Bouwval schijnt te staan voor Volksgezondheid, Welzijn en (inderdaad) Sport, maar zou beter kunnen luiden Verzieking, Wanbeheer en Stupiditeit, en waarom zou je daar een apart hoekje voor inrichten, want dat is precies wat de hele Balkenkast voorstelt en waar die zo nadrukkelijk op gericht is.

Wat betreft dat misschien volgend jaar iets minder óntzuinigen van de samenleving, daar geloof ik dus geen moer van: de graai-Zalmen hebben vast allang een goor plan in werking gezet om de samenleving volgend jaar nog wat extra poten uit te draaien, om vervolgens verwonderd vast te stellen dat er onverwachte tegenvallers waren, maar vólgend jaar, nee écht, vólgend jaar, dan zal het beter gaan. Ja, vast, maar voor wie, dat blijft de grote vraag. Nou ja, niet écht natuurlijk.

Volgens mij wordt het trouwens ook behoorlijk tijd dat leden van sportraden (en daar reken ik een Olympisch Comité ook onder) gevormd worden uit mensen wier sportieve prestaties niet van een eeuw geleden dateren, én die ook nog wat zinnigs te berde kunnen brengen in plaats van de salonborrelpraat die mevrouw Terpstra uit de strrrot laat rrrollen. Ze kan wel stug vol blijven houden (moed is altijd bewonderenswaardig), maar representatief is ze allang niet meer.

Ja, laten we met z'n allen wat meer gaan sporten, dat vind ik een goed plan. Een leuk spel lijkt me vossenjacht: wij (de uitgeteerde en kaalgeplukte bevolking) zijn de vossen en die Bende van Balk (en wat daar zoal omheen slijmt) spelen de hazen - en iedere keer dat een haas afgetikt wordt, moet ie (m/v) € 100 in de pot stoppen - en wij verdelen de pot onder de zieken, de ouderen en de andere zwakken in de samenleving, zoals de door Verdronk opgejaagden - en als de hazen failliet zijn, moeten ze naar de Verengde Staten zwemmen - dat halen ze gemakkelijk, want tegen de tijd dát ze failliet raken hebben ze een conditie, waar Terpstra in haar glorietijd niet tegen op kon, en jemig, wat kon dat mens zwemmen, toen.

Met verschuldigde eerbied tekent, achteloos, en je moet het je maar niet al te persoonlijk aantrekken, want daar ging het niet over.