dinsdag 23 augustus 2005

Nieuw Vietnam in de maak

George double-me heeft gisteren in Salt Lake City het aantal slachtoffers van de oorlog in Irak toegegeven, volgens adviseurs om beweringen te ontkrachten dat hij ongevoelig was voor de slachtoffers van zijn politiek. Aldus een artikel in de Washington Post van vandaag.

Het spreekt vanzelf dat hij alleen zo moeilijk doet over de in Irak omgekomen Verenigdestaatse soldaten, en niet over de tienduizenden uitgemoorde Irakezen en al evenmin over de slachtoffers van zijn desastreuze binnenlandse politiek, die leidt tot nog steeds stijgende cijfers van mensen die in absolute armoede leven (of liever: nog net niet sterven).

Hoe dan ook, Bush gaf aan dat de VS "1.864 leden van ons leger heeft verloren in de Operation Iraqi Freedom en 223 in Operation Enduring Freedom in Afghanistan."

Omdat deze mensen dus gevallen zijn voor zijn [onrechtmatige] oorlog, stelt hij: "Wij zijn hun iets verschuldigd [...]. We zullen de taak afmaken waarvoor zij hun leven gegeven hebben. Wij zullen hun offer eer aandoen door in het offensief te blijven tegen de terroristen en door machtige bondgenoten te installeren in Afghanisten en Irak, die ons zullen helpen te winnen en te vechten - om te vechten en de oorlog tegen de terreur te winnen."

Uiteraard benadrukte hij nog eens dat "Terroristen in andere landen nog steeds hopen ons land aan te vallen", zodat een "politiek van ons terugtrekken en isolatie ons geen veiligheid zal brengen". En natuurlijk legt hij daarbij -als een echte oorlogsmisdadiger- geen link naar de terroristische aanvallen die op zijn gezag zijn (en nog steeds worden) uitgevoerd.

Voor de jongere lezertjes kan het geen kwaad nog eens te herhalen wat er gebeurde in Vietnam, waar de USA binnengetrokken waren, nadat Frankrijk de strijd tegen de onafhankelijkheidsbeweging had opgegeven. Die inval vond plaats op basis van de 'domino theorie': als één land in communistische handen zou komen, zouden andere landen ook gevaar lopen. Ook in Vietnam (en in Laos en Kambodja) werd een marionettenregime geïnstalleerd, en ook daar hield het verzet stand. Zelfs het gebruik van de meest walgelijke truuks (zoals het bombarderen van eigen legereenheden om een excuus te hebben om grootscheepse aanvallen te openen) en wapens (bijv. brandbommen en napalm, waarvan het land en de bevolking zelfs nu, 30 jaar nadat de vrede getekend werd, nog de gevolgen ondervinden. Ook dat was natuurlijk niet onverwacht. Op dezelfde manier waren Hiroshima en Nagasaki zonder een werkelijke militaire noodzaak met atoombommen nagenoeg uitgemoord.

Wanneer Bush en zijn slaven een beetje meer historisch besef hadden, zouden ze zich misschien afvragen of hier niet eenzelfde situatie ontstaan is als in Vietnam. Helaas! Ze zijn kennelijk te zeer verblind door de grote oliereserves in Irak om de realiteit onder ogen te zien. Het meest droevige is dat overal op de wereld mensen zullen lijden onder de gevolgen (op de eerste plaats natuurlijk de bevolking in Irak en Afghanistan), maar ook de slachtoffers van terreur-aanvallen overal ter wereld, iedereen behalve natuurlijk de hoofdverantwoordelijken! Die zorgen wel dat ze zich veilig in schuilkelders kunnen verstoppen. Het zou me niet eens verbazen als ze het misschien wel spannend zouden vinden om na een alles verwoestende oorlog weer als Robinson Crusoe's gezellig palissades en hutten te bouwen...

Geen opmerkingen: