donderdag 25 augustus 2005

Balk blijft gewoon liegen! (aanvulling)

Balk verwees (zie mijn stukje eerder vandaag) naar een beter 2006 door o.a. het 'optimistischere producentenvertrouwen en de licht stijgende werkgelegenheid'.

Ik heb inmiddels ontdekt waar hij in ieder geval het 'optimistischere producentenvertrouwen' vandaan haalt. Het CBS heeft namelijk gisteren een persbericht gepubliceerd waaruit blijkt dat het producentenvertrouwen in augustus is gestegen tot -0,3 (in juli nog -3,7) - let wel: nog steeds onder nul! Het ligt echter nog steeds onder het gemiddelde producentenvertrouwen over het eerste halfjaar van 2005.

Een van de drie factoren die daarbij worden meegenomen is de 'verwachte productie in de komende drie maanden'. Ook meldt het CBS dat de verbetering het grootst is bij de producenten van consumptiegoederen.

Daarvan uitgaande is het al vrij duidelijk waar het optimisme vandaan komt. Hoe is het namelijk mogelijk dat consumenten de komende maanden meer consumptiegoederen zullen gaan kopen? Dat komt omdat de club van Balk & Zalm per 1 september a.s. weer eens het truukje uit de kast gaat halen van vrijgave van het spaarloon. Het grotere producentenvertrouwen is dus gewoon een kleine opleving, die na september beslist weer gewoon verdwijnt.

Nog een opvallend punt in het CBS-persbericht is dat "een op de zeven ondernemers in de industrie verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl maar een op de zeventien van plan is het aantal personeelsleden uit te breiden." Dat is dus niet bepaald iets dat wijst in de richting van een "licht stijgende werkgelegenheid", zoals Balk ons probeert wijs te maken.

Geen opmerkingen: