vrijdag 26 augustus 2005

Hoezo 'vrijheid van meningsvorming'? [deel 2]

Eergisteren sprak ik al mijn verontrusting uit over woningbouwcorporatie "De Nieuwe Unie" uit Rotterdam die schotelantennes wil laten verwijderen en daarom nu bewoners voor de rechter heeft gedaagd.

Hoogleraar huurrecht Carel Adriaansens is daar duidelijk over: dat "is een schending van het recht op vrije nieuwsgaring", zoals
Trouw hem vandaag citeert.

Een opmerkelijk detail in het betreffende artikel is het standpunt van "De Nieuwe Unie". Woordvoerder Rob van Nijnatten wijst erop dat 'door nieuwe technische ontwikkelingen zoals Digitenne en de centrale schotelantenne de schotel aan het balkon overbodig is geworden'.

Ik weet niet wat ik me moet voorstellen bij "DE centrale schotelantenne" maar ik heb niet de indruk dat Van Nijnatten weet waar hij het over heeft. Er hangen tientallen, zo niet honderden, satellieten in de ruimte en met één schotel kunnen er hoogstens enkele tegelijk ontvangen worden. Dat betekent dus al dat er -om iedereen te kunnen bedienen- enkele tientallen 'centrale schotelantennes' nodig zullen moeten zijn. Verder zijn er nog diverse andere technische eigenschappen van satellietontvangst die het praktisch onuitvoerbaar maken om de signalen bij alle gebruikers te krijgen, zodat zij zelf kunnen kiezen, maar daar zal ik hier maar niet over uitwijden.

Wat in ieder geval zelfs voor iemand die nauwelijks kan lezen (en ik heb dus ernstige vermoedens dat Van Nijnatten dat niet kan of -wat natuurlijk ook mogelijk is- dat hij zo maar wat uit zijn nek zit te lullen) duidelijk is, is dat Digitenne voor de doelgroep absoluut oninteressant is, nog afgezien van de technische beperkingen (de ontvangst is lang niet overal zo goed als men ons wil laten geloven). Het TV-pakket omvat op dit moment (voor de zekerheid nog even nagekeken op hun site):
- Nederland 1, 2, 3;
- 7 Nederlandse commerciële vuilnisbakken (RTL 4, 5 en 7, SBS 6, Net 5, Veronica, Talpa);
- VRT één en Ketnet/Canvas;
- BBC Prime en BBC World;
- CNN;
- TMF en MTV;
- Eurosport;
- Discovery Channel; CNBC/National Geographic Channel; Animal Planet;
- 2 regionale TV-zenders;
- Spice Platinum (18+ [= porno] op aanvraag;
- 3 Canal+-kanalen "tegen meekosten";

Voorwaar niets wat interessant is voor de mensen die primair schotelantennes hebben aangeschaft om TV-zenders uit hun landen van herkomst te kunnen bekijken.
En eerlijk gezegd ook niet voor anderen, behalve natuurlijk als je tevreden bent met de Nederlandse en Belgische publieke omroep en de twee (met een natte vinger geselecteerde?) BBC-zenders, of heel erg van documentaires of videoclips houdt. De verdere commerciële shit is niets anders dan ethervervuiling of TV-propaganda (CNN)...

En het radio-pakket omvat al helemaal niets van buiten Nederland!

Geen opmerkingen: