vrijdag 12 augustus 2005

Proficiat Dom66!

Het begint nu werkelijk goed te lopen met de verbeteringen van de kwaliteit van het leven, dankzij Dom66. Nadat dankzij Medya van der Laan de NPS de nek is omgedraaid, is Pechvogel er nu in geslaagd de bestuurlijke vernieuwing nieuw licht in te blazen, is nu (na hun nog steeds niet gerealiseerde plannetjes van een gekozen burgemeester en natuurlijk het -al vanaf de oprichting nagestreefde- districtenstelsel voor de parlementsverkiezingen) een waarlijk lumineus idee ingebracht.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar kunnen -bij wijze van proef, dat wel- de burgers zelf bepalen in welk stemlokaal in hun eigen gemeente ze hun stem gaan uitbrengen. De kiezers krijgen daarvoor een speciaal pasje. (Gehoord in het ANP-Nieuws op Arrow Classic Rock).
Nee, dát zal het democratische gehalte van Nederland pas verhogen!

Het is natuurlijk de bedoeling dat dit t.z.t. ook voor nationale verkiezingen mogelijk zal worden, zodat mensen die op vakantie zijn (bijv.) even de kindertjes alleen kunnen achterlaten op het modderstrandje op de camping om in hun vakantiedorp een stemlokaal te zoeken en daar dan te stemmen.

Of zit er misschien achter dat de kiezers zelfs bij een geheime verkiezing nu ook voortaan gecontroleerd kunnen worden? Dankzij hun pasje kan immers meteen achterhaald worden waar ze zich bevinden... Paranoïde? Misschien wel, maar met deze club van slaven van de Neoliberale Internationale kun je maar beter op het ergste voorbereid zijn!

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat hebben ze leuk gebracht

Kun je je nog voor de geest halen hoe een stemhokje eruitziet? Een soort tafel met een aanklikbare monitor (beeldscherm met een drukgevoelige voorzijde) in een kast zonder deur, maar soms wel met een gordijntje tegen 'inkijk'.
Dat is deel één van de voorstelling.

In deel twee gaan we even terug naar de plannen voor het Openbaar Vervoer.
Weet je nog, de OV-chipkaart, waarmee je door een poortje loopt (chip, chip) en dan wordt je bankrekening geplunderd (zeker als er onderweg een omweg gemaakt wordt waar je niet om vroeg). Ja ja, ik moet bij de les blijven.

Er is ook nog een derde deel, en dat heeft iets met bewegingsmelders te maken die beveiligingscamera's aanzetten. Die camera's maken opnamen met een tijdscodering.

Kun je de boel zelf bij elkaar optellen, of moet ik het helemaal voorkauwen?
Je zegt niks, hè?
Okee, hier komtie: je gaat stemmen met dat nieuwe pasje op zak (je bent allang gewend aan het feit dat je constant legitimatie bij je moet hebben, dus dat ding heb je vanochtend gewoon bij je gestoken voor het geval er naar gevraagd zou worden), je geeft het formulier af waarop staat dat je mag stemmen, enzovoort, uiteindelijk sta je in het stemhokje, oftewel tussen de poten van het poortje.
Dat stuurt een onhoorbare bliep of bloep door naar de computer, zodat duidelijk is dat jij het bent (of iemand anders met jouw pasje, maar daar gaan we voor het gemak even niet van uit).
Op het moment dat je stemt, stuurt het beeldscherm ook wat codes door naar de computer.
Je loopt weg en je wordt uitgebliept.

Dat levert drie tijdscodes op, namelijk [1] jij, [2] je stem, [3] jij. Niet alleen is duidelijk waar je gestemd hebt, maar ook welke uitgebrachte stem bij jou hoort, dus wát je gestemd hebt (en misschien valt uit het tijdsverschil tussen de blieps en bloeps wel op te maken of je met overtuiging of weifelend stemde).

In dat pasje zit vast weer een nieuw model chip, met ándere, maar vooral met méér mogelijkheden. Ze (ik neem aan dat ik niet hoef te zeggen wie die ze zijn) blijven experimenteren tot wij het helemaal niet meer erg vinden om voortdurend met camera's en microfoons en bliepende plastic kaartjes te worden gevolgd, en op dat moment wordt het nieuwe paspoort (waar ze het al jaren over hebben) in omloop gebracht, met daarin natuurlijk de beste chip of chips, want die biometrische gegevens moeten ze toch ook nog ergens op kwijt.

Waarschijnlijk zijn het voorlopig nog passieve chips (dat wil zeggen dat er een impuls naar toe moet worden gestuurd om de gegevens te verzamelen), of we worden verplicht elke een à twee jaar een nieuw paspoort te kopen (dan kan er namelijk een mini-batterijtje bij, waarschijnlijk in de nietjes die de boel bij elkaar houden).

Dat is dus iets om in de gaten te houden. Deueu

En inderdaad, het demografische gehalte van Nederland zal daar enorm door worden verhoogd.