zaterdag 13 augustus 2005

EU goed voor de werknemers?

De FNV was ten tijde van het -gelukkig goed uitgevallen- referendum over de Europese 'grondwet' zo positief over de voorgestelde tekst, omdat hierin zogenaamd duidelijk de rechten van de arbeiders aan bod kwamen. Dat was duidelijk niet zo (de FNV had gewoon niet de hele tekst gelezen en zich gebaseerd op de verwijzingen naar het belang van de maatschappelijke organisaties - zo krijg je al gauw een feestelijke stemming).

In NRC/Handelsblad van vandaag staat weer een fraai voorbeeld van het belang van de EU voor werknemers: transporteur Vos Logistics heeft al anderhalf jaar een vacaturestop voor Nederlandse chauffeurs. Directeur W. Vos verklaart dat door te stellen dat Oost-Europeanen veel goedkoper zijn: waar een Nederlander EUR 3600 per maand krijgt, is een Pool met de helft tevreden.

In plaats dat de EU dus gunstig is voor de werknemers, wordt door het Europese beleid juist het belang van werknemers ondermijnd: terwijl de salarissen in Polen naar boven aangepast zouden moeten worden, komen ze in Nederland en andere landen steeds meer onder druk te staan - en met het regime dat in Nederland momenteel aan de touwtjes trekt, kunnen we er zeker van zijn dat de situatie daaraan aangepast zal worden.

Geen opmerkingen: