maandag 2 oktober 2006

Die Benedictus is nog erger dan ik al vond!

Het BBC-programma Panorama onthulde gisteravond het bestaan van een document van de katholieke kerk (Crimen sollicitationis, uit 1962), waarin stond aangegeven hoe de kerk te werk moet gaan met priesters die hun poten niet thuis kunnen houden (of zoals de BBC het noemt: 'die in de biechtstoel om sex vragen' en heeft ook betrekking "op elke obscene uitwendige daad ... met kinderen van beide geslachten."). Joseph RATzinger, die zich tot overmaat van schijnheiligheid ook nog eens Benedictus (= gezegend) noemt, was (als hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, zoals de Inquisitie tegenwoordig heet) 20 jaar lang verantwoordelijk voor de uitvoering van dit document, dat vooral bedoeld was om ervoor te zorgen dat priesters niet vervolgd zouden worden.

De werkwijze was dat alle betrokkenen (ook de slachtoffers!) zouden moeten zweren het gebeurde geheim te houden. Als ze de geheimhouding zouden verbreken, zouden ze geëxcommuniceerd worden. (
BBC News, 29 september).

De RK Kerk heeft intussen al gezegd dat de uitzending "volkomen misleidend" is, want het gewraakte document zou niet slaan op kindermisbruik, maar op misbruik van de biecht. Kennelijk vindt de kerk "onreine en obscene zaken" met een biechteling dus niet verkeerd...

De National Secular Society (NSS, letterlijk: Nationaal Lekengenootschap) vraagt de BBC niet te buigen voor druk van de RK Kerk. Directeur Keith Porteous Wood: "Het is een bekende techniek die de kerk gebruikt, waarbij ze zichzelf als slachtoffer toont, om de aandacht af te leiden van de échte slachtoffers, de kinderen." (BBC News, gisteravond)

P.S.: Het complete document is te vinden op de site van de BBC. Al aan het begin blijkt meteen dat de reactie van de kerk onjuist is. Er staat duidelijk dat het gaat om misbruik bij de biecht of met het excuus van een biecht, waarbij het gaat "om de boeteling te vragen óm of te provoceren tót onreine en obscene zaken".

Geen opmerkingen: