woensdag 18 oktober 2006

Maurice de Hond is het met me eens!

De Hond heeft een essay (als die link niet werkt, ook via de 'democratie'-pagina van Maurice de Hond te vinden) gepubliceerd, waarin hij tot de conclusie komt dat het huidige Nederlandse politieke systeem zowat op sterven na dood is. Dat komt omdat de afstand tussen politiek en burgers enorm is toegenomen: "Het vertrouwen van de burger in politiek en politici is erg laag."

Dat komt volgens De Hond omdat de burger/kiezer in de laatste 50 jaar steeds beter opgeleid, geïnformeerd en zelfstandiger is geworden, terwijl hij door politici nog steeds wordt behandeld als een minkukel, alsof hij zich nog op het niveau van de jaren 1950 bevindt.

Politici worden ook niet vertrouwd door de burger, en daar zit dan ook het wezenlijke van de huidige problemen in de Nederlandse samenleving: "Zoals men uit het dagelijkse leven kan leren, krijg je zeker geen vertrouwen, als je zelf geen vertrouwen geeft!"

Het stuk staat boordevol rake constateringen, zoals: "Het Ministerie van Onderwijs bij voorbeeld vertrouwt in feite de scholen en de leraren niet. Daarom wordt in detail aangegeven wat de leerlingen per schooljaar en per schooltype dienen te leren en wordt via vrijwel dagelijkse circulaires aangegeven wat men verder nog verwacht." (Een 'fraai' voorbeeld daarvan is de door Maria van der Hoeven -dezelfde die vond dat buitenlanders wel Nederlands zouden leren wanneer ze maar genoeg naar Tik-Tak zouden kijken, een programma voor peuters waarin niet één woord gesproken wordt- geïntroduceerde 'canon', waarin exact bepaald wordt welke anecdotes uit de geschiedenis onderwezen moeten worden).

Of: "aan de ene kant straalt de politiek dus uit de kiezer niet te vertrouwen en aan de andere kant laat men regelmatig zien zelf het vertrouwen van de kiezer niet waard te zijn!" (verwijzend naar het Parlementaire Onderzoek over grote infrastructurele investeringen, zoals de Betuwelijn.)

De Hond weet nog niet hoe, maar hij is er wél van overtuigd dat het huidige stelsel het "in de komende tien jaar" zal begeven.

Kortom een inspirerend stuk, dat ruim voldoende stof biedt voor vele avonden van pittige discussies. Aanbevolen voor iedereen die niet blind op een lekker kontje of op een belofte van een van kandidaten stemt of wil stemmen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Jammer, het lukt me niet het artikel te pakken te krijgen...

Ik vrees dat hr De Hond een beetje aan het doorschieten is... ik denk namelijk dat het politieke systeem zich nu dermate onwrikbaar in onze maatschappij heeft geworteld dat het niet meer weg te krijgen is.

Ik vermoed ook dat velen denken dat verandering onmogelijk is (totdat er misschien weer een Fortuyn in de media komt)

Wijzigen van de politiek kan heel best, namelijk door te stemmen op partijen die iets te melden hebben. Toch heb ik een sterk vermoeden dat de zittende orde er alles aan doet om "uit angst voor hun eigen hachje" groeiende partijen "die het anders willen" op een zijspoor te zetten (min of meer door een soort "cordon sanitaire" oprichten; ik verdenk de media ervan dat ook die gemanipuleerd worden: nog steeds zie ik in elk nieuwsprogramma (van de staatstelevisie) altijd de koppen van Balkenende; Bos en Halsema; zelden of nooit Marijnissen en die laatste is de grootste bedreiging voor de zittende regenten).

En inderdaad, De Hond trapt zo te zien de bekende open deuren in. Iedereen op de nullijn en jezelf 30% opslag geven etc. geeft geen vertrouwen. Ook (bijvoorbeeld) het coulant behandelen van Veerman ivm zijn "dienstreizen" naar de eigen boerderij pruimt de burger niet; als een servicemonteur in de baas zijn tijd een boodschap voor zichzelf doet krijgt hij gewoon de zak.

Of dit komt door de betere opleiding na 1950 betwijfel ik: ik denk dat het komt omdat er meer nieuwskanalen zijn, en omdat ook de betere kranten zich mondiger opstellen: in de jaren 50 werd alles wat een minister (of een dominee) vertelde voor zoete koek en opperste wijsheid geslikt; die instelling is wel veranderd.