zondag 1 oktober 2006

Is Israel écht weg uit Libanon?

In tal van persberichten heb ik de afgelopen dagen kunnen vernemen dat Israel zich volledig heeft teruggetrokken uit Libanon.

Naar echter blijkt uit een bericht in La Vanguardia van vanmorgen klopt dat niet, want ze hebben nog steeds een 'klein contingent' (enkele honderden soldaten, ofschoon de krant Haaretz het over 'enkele tientallen' heeft) in de stad Ghajar, die door de 'blauwe lijn' (door de VN in 2000 vastgestelde grenslijn) opgesplitst is.

Afgezien van het feit dat Israel dus NIET voldoet aan het toch al partijdige akkoord van 14 augustus, is het land daarnaast ook nog bezig met het bestuderen van mogelijkheden om het landoffensief in de Gaza-strook uit te breiden. (La Vanguardia).

Het ziet er niet naar uit dat de Israelische overheid slim genoeg is om in te zien dat ze nog steeds een heilloze weg aan het volgen is, die misschien, als het maar lang genoeg duurt voordat haar de schellen van de ogen vallen, uiteindelijk leidt tot de vernietiging van de staat Israel... Wapens, ook de modernste, zijn niet voldoende om overwinningen te af te dwingen. Dat bleek in Vietnam, dat bleek nog zeer onlangs in Libanon, en dat zal over een tijdje onvermijdelijk ook in Afghanistan en Irak blijken.

Gezien de halsstarrige Israelische blindheid, de machteloosheid van de Verenigde Naties en de slaafse behaagzucht van de EU jegens de VS zie ik voorlopig maar één mogelijkheid voor een oplossing in het Midden Oosten: democratische (werkelijk democratische!) verkiezingen in de Verenigde Staten die een president opleveren met een écht democratische gezindheid, die in staat is het hoofd te bieden aan de wapenindustrie en allerlei andere enge clubs. Zo'n president zou bereid zijn Israel niet langer de hand boven het hoofd te houden en zo het land te dwingen tot serieuze besprekingen met Palestina, Libanon en alle vijanden die Israel aan het maken is.

Geen opmerkingen: