zondag 15 oktober 2006

"Vrijheid van meningsuiting" op zijn Verenigdestaats

In de Verenigde Staten, dat weet iedereen, mag - dankzij het befaamde First Amendment - alles gepubliceerd worden, of het nu gaat om de verzamelde werken van Adolf Hitler, fascistische propaganda, of (tot voor kort!) The Anarchist Cookbook (nu downloadbaar vanuit het Verenigd Koninkrijk).

Er is echter een grens. Dat heeft Julia Wilson, een meisje van 14 jaar oud, aan den lijve ondervonden. Ze was ontdaan over de oorlog in Irak en had een afbeelding van George Double-Me Bush op haar website geplaatst, met daarbij de tekst "Kill Bush" en met een in zijn uitgestoken hand geprikt.

Toen ze op school leerde dat dat strafbaar was, veranderde ze haar webpagina, maar toen was het al te laat. Ze werd afgelopen woensdag door de FBI op school uit de biologieles geplukt en door twee agenten van de geheime dienst
ondervraagd. Volgens verklaringen van het meisje dreigden ze met de gevangenis en "Ze waren onnodig gemeen". Uiteindelijk werd haar verteld dat het rapport vernietigd zou worden.

Julia is nu van plan een andere webpagina te plaatsen om andere studenten te inspireren om te protesteren tegen de oorlog in Irak. "Ik heb vandaag bedacht dat ik dit ga doen, want het [de ondervraging] is te ver gegaan". (CBS News)

Geen opmerkingen: