zaterdag 7 oktober 2006

Zout in de wonden (uit «Rode Morgen»)

Premier Balkenende maakt er een feest van, bij de algemene beschouwingen: "De kwetsbaarste groepen in de samenleving profiteren het meest van de opleving van de Nederlandse economie. De aantrekkende werkgelegenheid zorgt voor een verbetering van de positie van jongeren, langdurig werklozen en allochtonen.

Alsof onder zijn drie regeringen de koopkracht niet vier jaar lang gedaald is en de sociale wetten niet gesloopt zijn, terwijl voedselbanken normaal geworden zijn. Alleen al door de aanpak van de WAO heeft de regering honderdduizenden in de armoede gedrukt.

Toevallig op dezelfde dag dat Balkenende de voorspoed van de arme kant van Nederland claimt, komt het Sociaal en Cultureel (SCP) met het rapport
"Publieke productie en persoonlijk profijt". Van de € 41 miljard aan regelingen en voorzieningen voor de burgers in 2003 ging volgens het SCP 39% naar de hoogste inkomens, terwijl de midden- en de lagere inkomens elk 28 à 29% kregen. Van de € 41 miljard gaat 55% naar onderwijs. Daarvan profiteren de rijkeren veel meer dan de armeren, maar ook bij volkshuisvesting (hypotheekrenteaftrek) en cultuur en recreatie profiteren de rijken meer. Het SCP heeft helaas niet uitgerekend hoeveel de bedrijven profiteren van staatssubsidies, belastingaftrek, enzovoort.
(uit Rode Morgen van 30 september 2006. Kijk voor meer informatie of voor een gratis proefabonnement voor drie maanden op de website van Rode Morgen!)

Geen opmerkingen: