woensdag 6 juli 2005

Geen armoede in Nederland...

Althans dat mag je afleiden uit de verwijten die minister De Geus van Asociale Zaken en Werkloosheid de kerken maakt (zoiets las ik gisteren tussen neus en lippen op NOS Teletekst). De kerken geven de laatste tijd ook financiële steun aan mensen die in hun armoede aan de kerkdeur kloppen. Naast de Voedselbanken, die in Nederland voedselpakketten verstrekken aan arme mensen, geeft dit dus ook aan dat we in dit land snel aan het terughollen zijn naar de jaren 1930 - met dank aan het uitzuigbeleid van Zalm & Balk.

De Kneus vindt het allemaal onzin. De kerken moeten de armen gewoon verwijzen naar de gemeente, want er zijn voldoende regelingen om armoede te voorkomen. En zo komt het allemaal weer goed - als we tenminste deze wondergenezer (afgaande op de wonderbaarlijke arbeidsgeschiktheid van talloze WAO-ers) mogen geloven. Ik houd het bij hem (trouwens bij de hele club van Balk & Zalm) op kwakzalverij en ik geloof geen woord van wat er door het regime beweerd wordt.

Er zijn inderdaad regelingen bij de gemeente, maar de voorwaarden om daarvoor in aanmerking te komen zijn zo ondoorzichtig, dat het voor veel mensen onduidelijk is waarop ze recht hebben en bij welke dienst ze precies moeten zijn. Daar anderzijds de gemeenten steeds meer zelf moeten betalen en daarvoor steeds minder krijgen uit de staatskas, kan het niet anders dan dat vooral de armen daarvan de dupe zijn - omdat die per definitie minder macht hebben dan bedrijven en 'rijken' (d.w.z. mensen die baat hebben bij het arm houden van anderen).

Geen opmerkingen: