In de altijd zeer informatieve weblog van Media Network lees ik onder 19 juli over plannen van de EU om on-line TV-uitzendingen via het Internet te reguleren. Daarbij zouden regels voor zaken als 'fatsoen, juistheid en onpartijdigheid' ("decency, accuracy and impartiality") moeten worden vastgelegd. Van de andere kant zouden regels versoepeld moeten worden die nu de reclametijd beperken tot 12 minuten per uur zendtijd. Deze nieuwe regels zouden een herziening betekenen van de richtlijn Television without Frontiers uit 1989. Vóór het eind van dit jaar wordt een ontwerp-richtlijn verwacht.
Dit geeft precies aan wat we bij de EU kunnen verwachten: Niet vergroting van de democratie, zoals de voorstanders van de neoliberale internationale maar steeds blijven schreeuwen, maar een versterking van de positie van het bedrijfsleven. Meer reclame moet mogelijk worden, maar de vrijheid van meningsuiting moet worden beperkt.
Je hebt weinig fantasie nodig om te zien wat er allemaal onder fatsoen kan vallen (een uitzending zou verboden kunnen worden omdat de presentator zegt dat iemand zit te 'lullen', of omdat er een interview wordt uitgezonden waarin een leerling zijn leraar aanspreekt met 'jij' - en dan heb ik het nog niet over een uitzending waarin iemand 'godverdomme' zegt).
En ook de regel van 'onpartijdigheid' behoeft m.i. geen nadere toelichting: als mijn weblog een TV-uitzending was, zou die verboden moeten worden, omdat ik geen enkele behoefte gevoel om de mening van het Nederlandse regime en andere bedreigingen voor de mensheid uitgebreider aan bod te laten komen dan nodig is voor het onderbouwen van mijn eigen mening. Tenslotte hebben die andere clubs al meer dan genoeg mogelijkheden om hun vuiligheid over de mensheid uit te storten.
Wat mij betreft kan er niet genoeg worden samengewerkt, op Europees en op wereldniveau, maar we zullen steeds attent moeten blijven op de truukjes van het kapitalisme. We moeten er helaas altijd op beducht blijven dat de Europese Commissie alleen zaken zal (willen) invoeren die in het belang zijn van de neoliberale internationale.
Het sociale aspect telt alleen mee wanneer het in het belang is van het bedrijfsleven, bijv. wanneer acties van vakbonden e.d. de winst van grote bedrijven (blijvend) in gevaar zouden kunnen brengen.
Het blijft dus uiterst belangrijk dat we ons niet lam laten slaan door de schofterige maatregelen van de EU en/of de 'regeringen', zoals bijv. op het gebied van de privatiseringen, waarvan de burgers de dupe zijn en alleen nuttelozen (aandeelhouders e.d.) de vruchten plukken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten