vrijdag 22 juli 2005

Wie denkt Balk wel te zijn?

Volgens een artikel in NRC/Handelsblad van gisteren, heeft de Nederlandse Harry Snotter in buitenlandse kranten proberen uit te leggen waarom Nederland tegen de Europese 'grondwet' heeft gestemd. Uiteraard legt hij daarbij de nadruk op het feit dat de Nederlandse bijdrage aan de Unie voor de stemmers te hoog is, dat wij moeite hebben met het groeitempo van de EU en nog wat van die argumenten, die ongetwijfeld bij sommige mensen ook meegespeeld hebben.

Het wezenlijke probleem van de ontwerptekst ontwijkt hij echter (althans volgens het artikel in The Guardian van 20 juli, waarin hij trouwens gemakshalve ook maar even de Franse en de Nederlandse tegenstem samenvoegt) want uiteindelijk komt het er toch allemaal op neer dat wij (dan heeft hij het weer over de Nederlanders) vinden dat het Europese subsidiëringsbeleid hervormd moet worden.

Geen enkel woord over de dreiging van het asociale aspect van de 'grondwet', over de bezwaren tegen het militarisme of het al-overheersende neoliberale kapitalisme van de beoogde EU. Al onze bezwaren worden door deze andere Nederlandse mislukkeling (naast de mislukte vissen Zwam en Bot) herleid tot het feit dat we minder geld willen uitgeven, dus tot de traditionele Nederlandse gruttersmentaliteit.

Het is mogelijk dat hij niet slim genoeg is om verder te denken dan zijn eigen portemonnaie, maar het kan ook zijn (en ik vrees dat dát het geval is) dat hij hoopt dat wij, de kiezers, uiteindelijk ook onze andere bezwaren zullen vergeten, omdat we in deze tijden van economische neergang allemaal wel geld kunnen gebruiken. Wanneer we dan uiteindelijk onze andere bezwaren vergeten zijn, worden enkele blikken dominees opengetrokken, die ons om de oren slaan met onze gierigheid. De souffleurs van Balk hopen dan natuurlijk dat we ons zo schuldig zullen voelen dat we bij een volgende gelegenheid trouw aan het handje van ons nationale domheidssymbool vóór de onmenselijke aspecten van de EU zullen stemmen...

Geen opmerkingen: