maandag 25 juli 2005

PvdA-neuzelaar wil dwangarbeid invoeren

PvdA-er Jaap Huurman vindt dat iedere Nederlander van 16 jaar en ouder, bij voorkeur verplicht, per jaar zes dagen als 'mantelzorger' (alleen het woord al: garderobe-medewerker?) moet werken: twee dagen voor eigen rekening, twee dagen betaald door de werkgever en twee dagen 'op kosten van de overheid'. (Trouw van vandaag)

Om te beginnen komen die 'kosten van de overheid' natuurlijk ook uit onze zak, maar daar gaat het niet om. Na de Tweede Wereldoorlog werden in rap tempo allerlei sociale voorzieningen uit de grond gestampt, zodat wij (Nederlandse ingezetenen) voortaan van de wieg tot aan het graf verzorgd zouden kunnen worden. Dat moet Huurman gezien zijn leeftijd (53 jaar) zelf ook nog weten. Vanaf dat moment zijn de premies steeds hoger geworden, en ofschoon de laatste jaren de sociale zekerheid steeds meer verziekt is door de achtereenvolgende neoliberale regimes, blijven de premies nog steeds stijgen.

De door Huurman geconstateerde achteruitgang is het gevolg van de politiek om alles te regelen via sociale voorzieningen. Daar is niks mis mee, want zo kan in ieder geval voorkomen dat minder populaire buurtbewoners, of mensen zonder gezin of andere familieleden, of wellicht mensen die ergens achteraf op het platteland wonen, geen zorg krijgen omdat niemand zich bij hen betrokken voelt.

Blijkens het artikel in Trouw ergert Huurman zich eraan dat zijn zorgbehoevende ouders grote moeite hebben om thuiszorg te krijgen. Terechte ergernis! Alleen de conclusies zijn verkeerd. Dat hij zijn ouders de helpende hand biedt is uiteraard zijn goed recht en te billijken, maar in plaats van voor te stellen iedereen tot dwangarbeid te verplichten, zou hij het stelletje nitwits in Den Haag een flinke trap onder hun kont moeten geven. Laat hij zich daar maar eens voor inspannen!

Het is al droevig genoeg dat soms mensen - door de 'bezuinigingen' van de overheid - de hulp niet krijgen, waarop zij recht hebben (waarvoor zij en wij jarenlang premies betaald hebben), waardoor ze aangewezen zijn op de hulp van familieleden en anderen, onverschillig of die wel de mogelijkheden hebben om die hulp te bieden.

Dat hij het zelf nuttig vindt om zich als vrijwilliger te laten uitbuiten (en dan niet door de zorginstelling, waar hij ongetwijfeld nuttig werk zal [kunnen] doen, maar wél door de overheid die onze sociale premies liever misbruikt voor allerlei vage projecten) moet hij zelf weten, maar hij gaat wel veel te ver, wanneer hij iedereen daartoe wil dwingen.

Het wordt hoog tijd dat er eens een échte regering komt in dit land, een regering die acuut een einde maakt aan deze slavenarbeid (zoals 'vrijwilligerswerk met behoud van uitkering'). Elke nodige werkzaamheid verdient het uitgevoerd te worden door iemand die daarvoor een fatsoenlijke vergoeding (salaris) krijgt, of het nu gaat om voorleesmoeders of klaar-overs.
Op deze manier zal de werkloosheid razendsnel dalen - maar dat willen deze neoliberalen natuurlijk niet, want bij lage werkloosheid kunnen werknemers hogere looneisen stellen.

Geen opmerkingen: