donderdag 7 juli 2005

Gossie...

Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft in een eergisteren verschenen studie aangegeven dat er een groot tekort is aan vrijwilligers, vooral in de zorgsector (NRC-Handelsblad van 5 juli).

Het is natuurlijk vreselijk voor degenen die zorg nodig hebben en die nu niet kunnen krijgen, maar de hoofdverantwoordelijke voor deze wanverhouding is -wederom- de politiek.

Er is op diverse plaatsen een hoop verantwoordelijk werk te doen. Het regime (en dat begon eigenlijk al onder het regime van Dries van Agt, maar accentueerde zich onder Ruud Lubbers en Wim Kots, om tot ongekende hoogte [diepte] te komen onder de Balkende Ellende) vindt het belangrijker om het begrotingstekort terug te dringen, en ons belastinggeld verder uit te geven aan nutteloze Betuwe- en overbodige Hogesnelheidslijnen. Zo moest bijv. het Catshuis zonodig voor bijna 1 miljoen verbouwd worden voordat Balk erin kon trekken - terwijl het volgens mij voldoende was geweest als hij gewoon een foto van zijn vrouw en zijn bijbel van thuis had meegenomen.

Tja, en dan blijft er geen geld meer over voor waar het nodig is (onderwijs, zorg, sociale voorzieningen) en dus moeten mensen zich maar gratis laten uitbuiten. Deze vrijwilligers doen belangrijk werk, waar ook een dienovereenkomstige beloning tegenover hoort te staan. Als de parlementariërs de zelfbevlekkende salarisverhoging van 30% zouden terugdraaien, kon van dat geld al een heleboel vrijwilligerswerk worden vervangen door betaald werk.

Vrijwilligerswerk (uitgezonderd vrijwilligerswerk in verband met hobbies - en dat nog met een vraagteken, want ook hobbies hebben een maatschappelijke waarde) is slavenwerk.

Geen opmerkingen: