vrijdag 1 juli 2005

Militaire dwangarbeid in Nederland?

In de Socialist (het zeer informatieve maandblad van de Internationale Socialisten), staat deze maand een zeer verontrustende brief van iemand met een uitkering. Betrokkene had een brief ontvangen van het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen, het vroegere Arbeidsbureau), met een uitnodiging om eens kennis te gaan maken bij Defensie.

Een zeer veelzeggend citaat: "Gemeenten en UWV vinden het belangrijk dat uitkeringsgerechtigden die een WWB- of WW-uitkering ontvangen, zich laten voorlichten door Defensie. CWI is daarom verplicht om, indien je een uitkering hebt, je reactie door te geven aan de uitkerende instantie. Ook wanneer je niet reageert op deze brief, zal dit worden gemeld."

Dit riekt toch wel zéér sterk naar chantage, want er wordt (niet eens al te subtiel) gesuggereerd dat niet of afwijzend reageren consequenties kan hebben voor de uitkering.

Waar houdt het op? Of liever gezegd: houdt het nog wel ergens op? Gedwongen dienst nemen bij het Ministerie van Oorlog? Of, als je een leuke meid bent, een vacature opvullen in een hoerenkast? Of bijvoorbeeld scheepsruimen of tanks bij chemische bedrijven schoonmaken?

Het is natuurlijk voor het balkenkabinetje een ideale combinatie: mensen zijn afhankelijk van een uitkering, dus ze kunnen daarmee gechanteerd worden; er zijn rotbanen, waarin niemand -terecht!- zin heeft; en vervolgens zijn er de normen voor de WAO, op grond waarvan iedereen die nog kan ademen arbeidsgeschikt is.

In het onderhavige geval (de uitnodiging voor Defensie) komt het neer (als ik de gebezigde taal zwart-wit interpreteer) op: of je kiest voor een baan in het leger, een letterlijke moordbaan, waar je zonder al te veel problemen voortijdig de dood vindt (nog een extra bezuiniging, want geen AOW later!), of je weigert die baan en dan ga je maar dood van de honger, want je krijgt geen uitkering meer.

Geen opmerkingen: