vrijdag 1 juli 2005

"Self-supporting" politieke partijen

Iedereen die zijn ogen niet aan de AIVD verhuurd heeft, heeft de afgelopen jaren kunnen constateren dat de in het Nederlandse parlement zittende politieke partijen (uitgezonderd de SP) mijlenver van de Nederlandse bevolking afstaan. Enkele jaren geleden hebben ze samen wat bij elkaar gekonkeld ("regeerakkoord"), maar dat is gewoon een woord dat ze gebruikt hebben om aan te geven dat ze nog iets anders doen dan gezellig barbecuen. We weten inmiddels wel wat een akkoord bij deze onbetrouwbare club machtsmisbruikers waard is (ik hoef alleen maar te herinneren aan de draai van 180° met betrekking tot kernenergie).

Het is dan ook niet te verwonderen dat de zittende partijen steeds minder leden krijgen (wederom uitgezonderd de SP). Aangezien ze toch geld nodig hebben voor het voeren van hun geldverslindende propaganda (en dan bedoel ik niet die voor de Europese 'grondwet', want die hebben ze gewoon uit de staatskas gegrabbeld), zoals bijvoorbeeld voor de komende verkiezingen, hebben ze een heel originele manier bedacht om de steeds lagere opbrengst aan contributies te compenseren door de staatsbijdrage aan henzelf met 50% te verhogen. In de laatste ongeveer 5 jaar hebben ze die in totaal al bijna verdrievoudigd. De
website van de SP (nieuwsbericht "Politieke partijen aan het financiële infuus" bij 29 juni) vermeldt dat deze bijdrage in 1999 al met 20% verhoogd werd, in 2002 met nog eens 50% en dan nu nog eens 50% erbij. Als je dat goed uitrekend is dat niet 220% van de staatsbijdrage van vóór 1999, maar zelfs 270%!

Deze politiek, ondanks de democratische schijn, want de SP (de enige partij die tegen was) mocht haar bezwaren kenbaar maken, begint erg te lijken op de houding van dictatoren, die ook gewoon zelf bepalen hoeveel het volk moet bijdragen aan de luxe spilzucht van de grote volksmisleiders, of de middeleeuwse (zogenaamde) edelen, zoals graven, koningen en bisschoppen, die alles afnamen van hun 'lijfeigenen' (een ingewikkeld woord voor slaven) op een klein beetje na, zodat ze niet van honger zouden sterven (er moeten tenslotte wél mensen zijn die werken, anders moeten de nuttelozen het zelf doen).

Wat kunnen we ertegen doen? Voorlopig niets anders dan ons verstand (blijven) gebruiken en ook anderen wijzen op de inconsistenties in het neoliberale beleid, en vooral bij de komende verkiezingen massaal stemmen op de enige partij die blijk geeft wél oor te hebben voor de wensen van de bevolking - zonder dat zij daarvoor een Pechvogel nodig heeft, zoals de club van Boris D. & the Pins...

Geen opmerkingen: