Je zou bijna denken dat er alleen nog maar rotnieuws is, maar ik heb vandaag in Webwereld gelezen dat het Europees Parlement het voorstel voor software-patenten bijna unaniem (648 EP-ers waren tegen het voorstel, 14 voor en 18 onthielden zich van stemming) van de tafel heeft geveegd.
Bovendien was het EP sowieso al woedend op de Europese Commissie (zeg maar het equivalent van een regering - en al even dictatoriaal als de club van Balk & Zalm), die eind verleden jaar nog weigerde het voorstel te herzien, nadat zij eerder al de meeste aanpassingen van de eerste behandeling had geweigerd.
Het doet goed om te zien dat er toch nog mensen zijn die wél kunnen denken. Er is nog hoop voor de toekomst...
1 opmerking:
Fijn dat de software-patenten-richtlijn (sofpat) verworpen is, maar wat gebeurt er met de al toegekende triviale patenten? Worden die nu ongeldig verklaard, of blijven die erkend en moet iemand die in een kapitaalverslindende procedure stuk voor stuk als ongeldig laten markeren?
Nu mogen landen zelf aan de slag, hun eigen beleid ontwikkelen, dat levert vast weer veel geld op voor de advocatuur, want mag mijn website (die vast inbreuk maakt op een paar van die patenten, want het is een webwinkel met opbiedmogelijkheden) nu wel of niet op andere computers bekeken worden en meer van dat soort onzin? Of begrijp ik gewoon niet waar het over gaat?
En nee, ik ga daar hier écht het webadres niet van geven, je weet nooit wie dit blog leest en het wel leukt vindt om te klikken.
Verder vraag ik me af waarom het Europarlement nu ineens die richtlijn verwierp, was dat alleen omdat de leden van die club kwaad waren, omdat de Eurocommissie niets wilde weten van alle amendementen?
Wilden de tegenstanders van een richtlijn zonder aanpassingen nu ineens de héle richtlijn kwijt, omdat ze niet zeker waren dat het in stemming brengen van die amendementen wel op voldoende steun kon rekenen om erdoor te komen?
Waren alle voorheen luidschreeuwende vóórstanders (zoals dat takkebedrijf Philips, dat ons chanteerde met: 'als jullie niet vóór de sofpats zijn, dan zetten we hier iedereen op straat en verhuizen het hele bedrijf naar Azië') nu ineens bulkend tégen omdat ze bang waren dat er teveel amendementen zouden worden aangenomen waardoor de richtlijn in hun ogen teveel uitgehold zou raken?
Datzelfde Philips maakt zich nu [WebWereld, 07 juli] ook ineens zorgen over triviale patenten (zou iemand hen te snel af zijn geweest, vraag ik me dan sardonisch grijnzend af).
Het is net zo duidelijk als het afwijzen van de eurowet door Frankrijk en Nederland, de boodschap is duidelijk "géén eurowet", maar is er nu iemand die weet waarom die wet er niet moet komen, volgens mij niet, ondanks allerlei suggestieve antwoorden uit vage onderzoeken.
Praktisch iedereen jubelt over het afwijzen van de sofpat-richtlijn, maar is die afwijzing niet te kort door de bocht, want we houden claims van clubs uit de Verengde Staten er niet mee buiten de deur.
Bril Gratis(-maar-niet-heus) van Microsuf heeft een legioen advocaten en inmiddels heel wat ervaring in het dood-procederen van andere bedrijven, vooral van bedrijven die iets uitgevonden hadden wat hij gejat heeft, sorry, overgenomen en verbasterd.
En Bril's bedrijf houdt niet op voor zijn doel bereikt is: de wereldheerschappij: "een wereld die draait op windows xp".
Hij is daar vrij eerlijk over, zelfs in idiote reclames die een Nederlandse acteur via de computer van zijn zoontje de "Crab Nebula" laat ontdekken - hé lul, dat heet hier gewoon Krabnevel, spreek je moerstaal.
En mocht je niet weten wat "windows" is, dat is een duur computerprogramma met ingebouwde fouten, en om die fouten weg te werken moet je af en toe een nieuwe versie van dat programma kopen (ook weer prijzig) met nieuwe fouten, en om die ... snap je?
Volgens mij kunnen we inderdaad blij zijn met de afwijzing van de sofpat-richtlijn, maar daarmee is het probleem nog niet uit de wereld: op patentbureaus zitten incompetente figuren (in ieder geval voor wat betreft het beoordelen van de rechtmatigheid van de patentaanvragen die met software te maken hebben) die gewoon patenten toekennen, want "als iemand het er niet mee eens is kan die persoon of dat bedrijf toch gewoon een procedure starten" - zouden die patentisten commissies krijgen voor elke door hun onverschilligheid noodzakelijk geworden rechtszaak?
Waarom zouden we blij zijn met die sofpat-afwijzing?
Simpelweg, omdat daardoor kleine softwarebedrijfjes door kunnen gaan met het ontwikkelen van nieuwe software, die uiteindelijk vermoedelijk wel door Microsuf gejat zullen worden, tenzij we daar als computergebruikers een stokje voor steken, door massaal of geleidelijk over te stappen op Open Source Software.
Laten we daarom met z'n allen eens beginnen met niet langer gebruik te maken van Internet Exploder en Outlook Stress door over te schakelen op Firefox en Thunderbird (beide van Mozilla), programma's met veel meer mogelijkheden en betere veiligheidsvoorzieningen.
En als er een keer iets fout gaat, gaat er geen half jaar overheen voor er een noodverband wordt gefabriceerd, zoals bij Microsuf, maar is het probleem vaak binnen een paar dagen, hooguit een week, opgelost.
En het is helemaal gratis, dat ook nog.
Een reactie posten