zondag 19 november 2006

Achterbakse of (domme?) post-fascisten

Tijdens het presidentschap van Bill Clinton haalden de Republikeinen alles uit de kast om Clinton in een kwaad daglicht te stellen, maar helaas konden ze kennelijk politiek niets laakbaars vinden. Daarom gingen ze maar wat in zijn privé leven roeren, omdat daar altijd wel iets te vinden is, zoals dat hij wel eens hash gerookt had en dat hij met een stagiaire rotzooide. Op de eerste plaats had niemand (buiten de betrokkenen (Bill en zijn gezin, en de stagiaire) daar iets mee te maken, tenzij de stagiaire een sovjet-spionne zou zijn geweest, maar dat was niet het geval - anders was het beslist luidruchtig rondgebazuind.

Overal zien we hetzelfde patroon: met name rechtse politieke partijen verdraaien niet alleen de waarheid, maar ze hebben er ook geen probleem mee om beloften te doen die ze bij voorbaat al weten niet te kunnen (of willen realiseren). In Nederland is het overigens nog niet zo erg als in de VS of in Italië, maar over een paar regeringsperioden kan die situatie helemaal veranderd zijn.

Omdat in Spanje volgend jaar verkiezingen zijn voor de gemeenteraden en de autonome deelregeringen, is de postfascistische PP (Partido Popular) alvast begonnen met een flitsende videoclip, waarin een reeks moordpartijen, berovingen, aanhoudingen en straatvandalisme aan elkaar gemonteerd wordt. Hiermee moet de suggestie gewekt worden dat het slecht gaat met de veiligheid in het huidige Spanje onder het premierschap van Zapatero. Dat een deel van de gebruikte beelden stamt uit de tijd toen José María Aznar nog eerste minister was, en de PP het voor het zeggen had, zal de makers ongetwijfeld bekend zijn. Vermoedelijk rekenen zij erop dat de kijkers, die zitten te wachten op het vervolg van hun telenovela, niet genoeg opletten om dat te doorzien.

Verder wordt in de clip (die in totaal nauwelijks 1½ minuut duurt) nog overduidelijk een verband gelegd tussen buitenlanders in Spanje en de criminaliteit door te suggereren dat de misdaad efficiënt bestreden kan worden door de grenzen goed te bewaken. (El Períodico van gisteren)

Geen opmerkingen: