zondag 5 november 2006

Saddam Hussein is schuldig. Dan nu Bush (en zijn medeplichtigen)!

Saddam Hussein is ter dood veroordeeld door het marionettentheater dat in Irak moest zorgen dat de vroeger door de VS gesteunde dictator ter dood gebracht moet worden. Let wel: deze veroordeling is niet voor alles wat Saddam in het verleden aan rotstreken heeft uitgehaald (en natúúrlijk helemaal niet voor zijn pogingen om Bush Sr. te laten vermoorden). Nee, deze veroordeling is (zoals de Washington Post het samenvat) "voor het martelen en executeren van meer dan 100 mensen uit een klein stadje ten noorden van Bagdad 24 jaar geleden", omdat hij "het bevel had gegeven 148 mannen en jongens uit de stad Dujail te laten doden".

Ik begin nu toch wel érg benieuwd te worden wanneer George Double-Me voor hetzelfde poppentheater gedaagd wordt. Hij heeft toch, door opdracht te geven voor een oorlog op valse gronden, willens en wetens de dood (en marteling - denk alleen aan de gevangenen in Guantánamo) van heel wat meer mensen (volgens recente tellingen 650.000!) op zijn geweten.

We weten al dat het Verenigdestaatse régime gedreigd heeft met een invasie van Den Haag, wanneer Verenigdestaters door het Internationale Strafhof in Den Haag in verband met oorlogsmisdaden gevangen genomen worden.
De rechtbank in Baghdad is echter door de VS zelf opgezet, dus het lijkt me waarschijnlijk dat het Verenigdestaatse régime wel overtuigd zal zijn van de objectiviteit en legaliteit van deze rechtbank. Het is dan ook te hopen dat er gauw aanklachten tegen Bush zullen worden ingediend door slachtoffers (en nabestaanden van slachtoffers) van de invasie en bezetting van Irak.

Voor wat betreft Bush' medeplichtigen ligt het wat simpeler. Daartegen kunnen zaken worden aangespannen in Baghdad, maar ook in Den Haag. Het lijkt me voor de medeplichtige Nederlandse politici (die tenslotte instemden met steun voor de oorlog) en die uit andere Europese naties prettiger als ze in Den Haag gevangen gezet worden dan in Baghdad...

Ik hoorde trouwens zojuist nog op de radio dat Hans van Baalen (VVD-parlementariër) gesteld had dat hij tegen de doodstraf is, maar dat toch de doodstraf voor Saddam Hussein de enige juiste straf is... Hoe schijnheilig kan iemand zijn?

1 opmerking:

Anoniem zei

Ach, zo gaat het altijd in de buitenlandse politiek van de VS. Tegenstanders van de VS zijn 'terroristen', en medestanders zijn vrijheidsstrijders, een 'prille democratie' of verdedigen zich tegen terroristen. Noam Chomsky schrijft hier heel helder over; ik kan je aanraden eens een boek van hem te lezen.