donderdag 16 november 2006

Mark Rutte lult...

In eerste instantie vond ik na lezing de hele pagina met het Mark Rutte-interview in de Metro van vandaag pure papierverspilling, maar achteraf is het toch ook wel verhelderend om te zien hoe weinig de man eigenlijk te vertellen heeft. Naast wat obligate beloften, is hij vooral bezig met trappen en spugen naar andere lijsttrekkers (in plaats van kritiek te leveren op hun verkiezingsprogramma's):

Wouter Bos zonder stropdas met zijn kaal nekje is geen fraai gezicht; Balkenende is bang om kleur te bekennen; klein-rechts kan tot LPF-toestanden leiden (wat dat dan ook zijn moge) en zelfs zijn partijgenote Verdonk moet zich een beetje rustig houden!

Ook Marijnissen is bedreigend, want hij heeft een neo-communistisch verkiezingsprogramma. Ik vraag me af met welk communisme Rutte een verband legt. De theorieën van Karl Marx, het marxistisch-leninistische, stalinistische of het maoistische communisme, het staatskapitalisme uit de Sovjet-Unie? Of misschien zelfs de communistische leefwijze van de eerste christenen? De SP, meneer Rutte, heeft een sociaal-democratisch programma, zoals de PvdA het lang geleden ook had. Misschien zou Rutte er goed aan doen de PvdA-standpunten van rond 1970 te bekijken (trouwens ook wel nuttig voor Wouter Bos!).

Rutte is ook nog zo vriendelijk ons te waarschuwen dat Nederland er met de SP "niet leuker op [gaat] worden". Ik zou wel eens willen weten hoe hij Nederland wél leuker wil maken. Denkt hij misschien dat wij zitten te wachten op nog meer jaren met loze beloften van 'zoet na het zuur'

Geen opmerkingen: