maandag 20 november 2006

Nederlandse martelpraktijken in Irak?

Afgelopen vrijdag maakte minus-ter van oorlog Kamp bekend dat een onafhankelijke commissie een onderzoek gaat instellen naar aanleiding van het bericht dat officieren van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in 2003 Irakezen gemarteld zouden hebben.

Kamp meldde dat hij al op de hoogte was van 'vermeende onregelmatigheden', maar dat hij veronderstel had dat het niet erg genoeg was om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan, omdat de marechaussee na onderzoek hem niet geïnformeerd had.

De Volkskrant beschikt echter over een notitie van de toenmalige bevelhebber van de marechaussee die daarop een ander licht werpt. De kritiek in Den Haag is voor één keer eens ondubbelzinnig en GroenLinks kreeg dan ook de steun van SP, PvdA en D66 voor een parlementair onderzoek, waarover vandaag gepraat moet worden.

Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS-Journaal, heeft afgelopen vrijdag al meteen bepaald dat er in het NOS-Jounaal niet gesproken mag worden over 'militaire schendingen van de mensenrechten' of 'martelingen', maar over 'wangedrag', aldus meldt Stan van Houcke in zijn weblog, waarbij hij zich dan nog fijntjes afvraagt "waarom probeerden alle betrokken autoriteiten bewust de zaak in de doofpot te stoppen als het slechts wat 'wangedrag' was geweest?"

Het minus-terie van oorlog geeft ook toe dat de MIVD te ver is gegaan: "De Irakezen zouden zijn blootgesteld aan fel licht en lawaai en ook zouden nederlandse militairen hen langdurig uit de slaap hebben gehouden door hen nat te spuiten." (de Volkskrant)

Desondanks is Kamp vooral geschokt door de kritiek die hij van 'links' en van de media gekregen heeft. (Het Parool van zaterdag)

Ook (op dit moment 5171) lezers van Trouw maken zich niet zo druk over deze zaak. Slechts 40% van de stemmers is het eens met een oproep van GroenLinks om een parlementair onderzoek naar "martelpraktijken van Nederlandse militairen in Irak", terwijl 58% het daarmee niet eens is.

Geen opmerkingen: