dinsdag 21 november 2006

Leuk, maar wel erg slordig!

De Barcelonese krant La Vanguardia (via het internet alleen volledig te lezen voor abonnees) wijdt vandaag een halve pagina aan de Nederlandse verkiezingen van morgen (van de hand van Beatriz Navarro).

Zij meldt correct dat in een aantal plaatsen, waaronder Amsterdam, morgen weer met papier en potlood gestemd moet worden, maar haar politieke analyse is niet alleen oppervlakkig, maar ook op diverse punten onjuist.

De naam PvdA wordt vertaald als "Partido de los Trabajadores" (Partij van de Arbeiders). Dat is niet alleen incorrect, maar geeft bovendien de laatste jaren steeds meer een onjuist beeld van de PvdA: die partij komt namelijk niet voor de arbeiders op, maar vooral voor de arbeid (als een productiefactor in het, ook door de PvdA aangehangen neoliberale streven). Deze partij wordt door Beatriz als "laborista" aangemerkt en dat klopt in ieder geval inzoverre dat ook het Britse Labour een neoliberale partij geworden is en in haar officiële visie evenmin sociaaldemocratisch is.

Jan Marijnissen wordt ten tonele gevoerd als een openbaring. Dat is weliswaar oud nieuws, maar voor iemand die Nederland niet echt goed kent kan ik me dat nog voorstellen. Wat daarentegen wel erg kwalijk is, is dat de SP wordt afgeschilderd als "ultralinks". Het is duidelijk dat Beatriz zich niet verdiept heeft in het programma van de SP. Anders zou zij geweten hebben dat de SP de enige sociaal-democratische partij is in Nederland, uitstekend vergelijkbaar met de PvdA van rond 1970.

Het engste is echter het slot van het artikel (en ik vrees sterk dat ze misschien hier weer wel gelijk zou kunnen hebben): [...], maar de Nederlanders hebben hun vertrouwen weer aan Balkenende gegeven, aangezien de economie zich aan zijn kant geplaatst heeft. Morgen gaat hij op naar zijn derde verkiezingsoverwinning." Laten we toch maar hopen dat ze zich hierin ook vergist, want een dergelijke ramp zou voor velen werkelijk catastrofaal zijn...

Trouwens, wat ze verder nog vertelt van die economie aan de Balkenkant is niets meer dan propaganda. In werkelijkheid heeft het gebrek aan visie van het Balkenkabinet volgens een ruime meerderheid van Nederlandse economen er precies voor gezorgd dat de verbetering van de Nederlandse economie sterk vertraagd werd.

Geen opmerkingen: